11_11 Creative Commons License 2024.11.28 -1 0 6052

Márk evangéliuma   1. fejezet:1-….45 v (1-9, 11- 15, 18-19, v )

I. ELŐKÉSZÜLET A NYILVÁNOS MŰKÖDÉSRE

Bevezetés. 1 Jézus Krisztus, Isten Fia evangéliumának kezdete.

Keresztelő János prédikációja 2Amint Izajás próféta megírta: Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy előkészítse utadat. 3 A pusztában kiáltónak szava: Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit! 4Történt, hogy Keresztelő János a pusztában hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára. 5 Kivonult hozzá egész Júdea vidéke és Jeruzsálem minden lakója. Miközben megvallották bűneiket, megkeresztelte őket a Jordán folyóban. 6János teveszőrből készült ruhát viselt, csípőjét bőröv vette körül, és sáskával meg vadmézzel élt. 7 Ezt hirdette: „Aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy lehajoljak és megoldjam saruszíját. 8 Én vízzel keresztellek titeket, ő majd Szentlélekkel keresztel benneteket.”

Jézus megkeresztelése. 9 Azokban a napokban történt, hogy eljött Jézus a galileai Názáretből, és megkereszteltette magát Jánossal a Jordánban…. 11 Szózat is hallatszott az égből: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem.”

Jézus megkísértése. 12 A Lélek nyomban arra ösztönözte, hogy menjen ki a pusztába. 13 Negyven napig kinn maradt a pusztában, közben megkísértette a sátán. Vadállatokkal volt együtt, de angyalok szolgáltak neki.

II. JÉZUS NYILVÁNOS MŰKÖDÉSE GALILEÁBAN

Jézus megkezdi működését.  14 János elfogatása után Jézus Galileába ment, s ott hirdette az Isten evangéliumát 15 és mondta: „Beteljesedett az idő, és már közel van az Isten országa. Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban.”….

Az első apostolok. 18 Rögtön otthagyták hálójukat és követték. 19 Alig ment valamivel tovább, megpillantotta Jakabot, Zebedeus fiát és testvérét, Jánost, amint a hálót szedték rendbe a bárkában……