reen Creative Commons License 2000.06.19 0 0 58
Szia Bloki!
(:-))
Regebben lattam egy osszeallitast, amiben egy normalis, kedves ember agyan keresztulfurodott egy vasrud, es miutan felepult(!) egy goromba fraterre valt. Hasonlo ugy, amikor bunozokbol akartak joembert csinalni, valamilyen agylebenyek atvagasaval(?). Vagyis ezek az esetek ugy allitjak be a dolgokat, mintha a szemelyisegjegyek, (meg erzelmi eletunk is) csak a jooreg "harware"-unktol, az agyunk biologiai felepitesetol fuggne. Egyebkent ha jol tudom, az erzelmekert felelos kozpont, az a limbikus rendszer.(Remlik, mintha kimutattak volna, hogy az autizmus, v. talan mas erzelmi zavarokban mutatkozo psziches betegsegek is visszavezethetok annak a mukodesere, az pedig az oroklodesre.)

Erzelmi hullamzas?Hogy erted?

Most jon a nehezebb resze...
Biztos osszefugg az emlek a magasabbrendu erzelmekkel (marcsak abbol a prozai megfontolasbol is, hogy-ahhoz, hogy iteletet alkossunk kornyezetunkrol, hogy egyaltalan az jo, vagy rossz (szeperzek, gyasz...), ehhez tapasztalatok kellenek.
Szoval nem akarod elfogadni, hogy a magasabbrendu erzelmek is kialakulhatnak amolyan mechanikus kondicionalasok, es altalanositasok (generalizalasok) utjan. Ha biztos lennek benne, hogy "marpedigazugyvan", megprobalnalak meggyozni, de sajna nem tudom. Sot, ugy erzem, csak csurom, csavarom a definiciokat (talan jol, valoszinu rosszul), de az igazsag tul messze...
A vilag mukodik, a fogalmak homalyosak. Pl. az, hogy mi is az az erzelem. Ha a definiciojat veszem, elvi szinten miert is ne lehetne, hogy az csak ertekel. Vagyis kulonbozokepp ertelmezzuk a szavakat, de a lenyeg: az erzelmi Elet biztos megsinyli az emlekezetveszrest. (ezt en is belatom)(de nem az erzelem!) Vagy szorszalat hasogatok, amikor a szavakon lovagolok? Bocsi

Felvetetted a fantaziat is, es hogy az emlekekkel egyutt erzelmeket kelthetnek, gerjeszthetnek. Stop,eddig jol ertettem?
Tetszik! Lehet, hogy a szerelemnek is ez a "pszichologiaja"? Ha tulajdonkepp mi ertekeljuk a vilagot=az erzelem csak bennunk, lyen "ongerjeszto" modon szuletik.Mindegyik. (csak spekulalgatok)Szerinted(tetek)?
Mikor lesz koros?-ha a pszichiater azt mondja:-)
Gondolom, ha az erzelmeknek mar semmi koze a valosaghoz es/vagy annyira heves, hogy az illeto on v. kozveszelyesse valik.

Előzmény: bloki (57)