kocolaci Creative Commons License 2024.11.28 0 0 927

Függ a karosszériától, az autó tömegétől, de elsősorban az útviszonyoktól. Nekem Octaviában van ez a motor, és sík úton négy személlyel kb.: 100-110 km/ó sebességig tud kéthengerrel menni. Ilyenkor már a legkisebb gázadásra vagy emelkedőre is visszakapcsol négyhengeres módra. De ahogy írtam, érezni az autón, hogy ez a kéthengeres üzem felső határa (sőt, szerintem már sok is neki). A magam részéről tetszik a funkció, de a teljesítmény felső határát lejjebb vittem volna (ha jól tudom, akkor 40 kW teljesítményigénynél kapcsol vissza négyhengeresre).

A kéthengeres mód kisebb teljesítményigény esetén, vagy kiguruláskor hasznos opció (0 fogyasztás mellett szinte üresben gurulással egyenlő a lassulás). Sok érdekes műszaki megoldás van a kéthengeres működés mögött: a hengerekbe tiszta levegőt zárnak a szelepek, ami mintegy rugó viselkedik a lezárt hengerekben. A működő hengerek nagyobb teljesítménnyel üzemelnek, emiatt a fojtószelepnek nagyobb a nyitása, kisebb a fojtása, jobb a motor hatásfoka.

Előzmény: dzoltan82 (926)