Jellemzően a 2 hangos szótövek veszik fel ezt a V hangot vendégként. JÓ, JŐ, HÓ, HŐ, HŰ, TÓ, TŐ,
LÓ, LŐ, KŐ, BŐ, FŰ, FŐ, FÚ, KI, LE, NŐ, SZŐ, és a többiek. Diót és egyebeket nem képezzük oly sokféle módokon, mint ezen kéthangosokat.
Egyértelmű hogy a beszélhetőség okán alakult ki, mert ezek alap szótövek, sokféleképp ragozhatóak, ezért nem érdemes csak egyetlen képzést kiemelni, mindig gondolni kell a többi esetleges és lehetséges képzésekre is.. Ha csak egy nem beszélhető közüle, az nem frankó, de V-vel minden ragozás beszélhető könnyen.
Néhány hosszabb szónál is létező jelenség, de egy mindig azonos : A szó vége magánhangzó, és szinte mindig az Ó , Ő , U, Ű a magánhangzó a szóvégeken.
JÖ-V-Ő JÖ-Ő lenne kimondhatatlanul. NÖVŐ NÖ-ŐŐ lenne, elég okádós stílus volna.)) BÖVÜLŐ enélkül BŐ-ÜLŐ lenne. FUVOLA FÚOLA lenne, nagyságrendekkel könnyebb V-vel beszélni ezt. És ez az egésznek a lényege...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Erről már volt szó : Az U és a V hang teljesen más, egyik magánhangzó ráadásul, míg a másik mássalhangzó. Alapjaiban különböznek. Senki sem váltott semmire, egész egyszerűen a korabeli latin menetrendszerűen és kedvére összezagyválta őket és mikor épp hogyan írta ezt meg ez a kezdetben még főleg hanghiányos nyelv.
A korabeli latinos leírások KRETÉN és TIRPÁK módon írták meg az amúgy már rendesen létező hangalakú szavainkat. Ezt onnan tudhatjuk biztosan hogy egyidőben többféle elbarmolása is van az amúgy már maival egyező hangalakú szavainknak.
De azt hittem ezen már túl vagyunk, és ezt letudtuk, aztán meg tessék.))...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Majd bármelyik K hangos szót szót rádobom a KÖR , KÖZEL, KINN fogalom hármasra ha direktbe ezt akarom összebűvészkedni.)) És én ráadásul arra is figyeltem hogy egymással ellentétes szavakat ne összesítsek.))
De csak játsszunk el ezekkel :
kicsinyítőképző K-ja : Hozzánk KÖZEL álló dolgot szoktunk kicsinyíteni, és kedvesítő jelzővel illetni. Működik ez frankón, mondom én.)) És elég egy mondat, nem kell hosszasan körülírnom mint neked a te verziód.
Többesszám K-ja : Az meg mindig a szó legvégén KINT helyezkedik el. Működik az elmélet erre is.)) És úgy is logikus hogy a többesszám az egyet növeli meg terjedelemben, így a gondolat KÖRÉBŐL KÖZELRŐL KINTRE táguló és egyre nagyobb teret betöltő valós fizikai manifesztálódást testesíti meg .)) Működik és egy-egy mondat elég ehhez bemutatnom ezt.))
De írjál össze 10 tetszőleges szót K hangra, hidd el könnyen megoldom őket a megnevezett fogalmaimmal, ha így pár sorban a többesszám és a kicsinyítő is kipipálva, akkor már a többi is menni fog nagy eséllyel. Ha némelyik mégsem, akkor az azért lesz, mert KIVÉTEL.))...