"Te akarod önkényesen összemosni megfelelő alátámasztás nélkül a "SOK" fogalmát egy egyes szám és személyű igei személyraggal."
A SOK fogalmát NEM a személyraggal próbáltam igazolna, mivel azt már előtte megtettem. A személyrag K hangjára kerestem magyarázatot, s ez a magyarázat összecseng a korábbi bizonyítékkal. Vesd össze a tárgyas ragozás jelentését, mely egy konkrét tárgyra vonatkozik: 'Olvasom "A" könyvet', az alanyi ragozással: 'sokat olvasok', mely meghatározatlan számú tárgyra (cselekvésre, időre) vonatkozik. Azért is nevezik általános ragozásnak.
Amúgy, ha van jobb ötleted, miért van ott a K hang, vezesd elő!
Egyébként nem csak 1. sz. 1. személyben van K hang, hanem az 1.sz. 2. szem. kivételével mindegyikben.
"Ahol még a "több" fogalma sem értelmezhető, mert a személyrag csak azt mutatja meg hogy ki a cselekvő személye."
Ugyanezt megmutatja a tárgyas ragozás is, de a mi nyelvünkben van egy másik is, az általános ragozás. Miért van kétféle?
Az én magyarázatom:
Azért van kétféle, mert az egyik (a tárgyas) egy dologgal kapcsolatos cselekvésről szól, míg a másik (az általános) meghatározatlan (számú, idejű) cselekvésről.
Ez összhangban van a főnevek egyes- és többes számával és jelölésével is a K hang által.
Várom, neked milyen elképzelésed van erről?