ersekildiko Creative Commons License 2024.11.23 -1 0 3479

Szia! 
Én másképp tervezném, különösen azért, mert tömegközlekedést tervezel. 

• Szvanétiát kihagynám, mert oda csak rendkívül bonyolult módon (több átszállással tudsz eljutni, sajnos a reptérről megszünt a marsrutka)
  • A Kutasi melletti kanyonokat, barlangokat szintén nem ajánlom, mert nyáron több órás várakozással és nagy tömegre számíthattok, és véleményem szerint igen drágák is. 
  • A reptérről rögtön Tbilisibe, és másnap innen tömegközlekedéssel Kazbegi (de akkor a Grúz Hadiút jó néhány látványossága kimarad, szerintem célszerű az odaútat taxival megtenni és megállni minden látványosságnál), sajnos itt nem ússzátok meg taxit (sőt inkább a terepjárót), de bőven megéri a Truso völgy, ill. Juta (keress rá, tényleg egy csoda mindegyik) 
  • A következő célpont (ha még nem voltatok) a Dariali kanyon egészen az orosz határig, majd visszafele a Gveleti vízesés
  • Ez így kb 3-4 nap, és akkor a Gergeti is újra belefér. 
  • Még egy szuper program lehet itt az ásványvizes strand is, ami "felett" szintén van két vízesés, szintén érdemes megnézni. 
  • Tbilisziből egynapos kirándulás David Gareja, a színes hegyek és a "sivatag" látványa miatt is, már van jó út, így biztosan nem túl drága, talán belefér Sighnakhi is, a Bodbe kolostorral, és ami itt nagyon különleges a Nino barlangos merülés. 
  • Tbilisziből Borjomiba marsrutka, Borjomiből kirándulás Vardziaba, nemcsak a sziklaváros, hanem a fantasztikus táj miatt is. Borjomiből remek egynapos program a vonatozás a "kukuskán"
  • Borjomiből Kutaisin keresztül marsrutkával eljuthattok Batumiba, de én inkább a Goredzi hágót javaslom. Sajnos megint terepjáró kell, de annyi szépséget láthattok, hogy bőven megéri. 
  • Ha Batuminál a fürdés a lényeg, akkor én azt javaslom, hogy lakjatok a Botanikus kert mellett, mert itt van szerintem a legjobb és legszebb strand, és 15 percenként mennek marsrutkák Batumiba és vissza. 
  • Szuper egynapos kirándulás a Mtkvari NP, de egy csomó más helyre is szerveznek egynapos utakat. 
  • Batumiból minden repülőhöz megy shuttle busz.

Előzmény: kirgizke (3472)