kitadimanta Creative Commons License 2024.11.21 0 0 4370

"Amit te írsz  annak  könnyen lehet semmi köze nincs a  mi FÉNY és FÉNYES  szavunkhoz."

Basszus, Te írtad, nem én! "WENH  alakra, ami már  a FÉNY  szó rontott alakja eleve." Én csak felhívtam a figyelmed, hogy nézz utána a jelentésének, mert nincs köze a FÉNY-hez...

"Eleve  világszerte csak 1-2  helyen kezdődik  VEN  féle módon a "szeretni"  ige,  az nagyon kevés. "

Az indo-európai nyelvek nem 1-2...

"From Proto-Italic *weneznom (“lust, desire”), from Proto-Indo-European *wenh₁- (“to strive, wish, love”). See also Sanskrit वनति (vanati, “gain, wish, erotic lust”), Latin Venus, veneror, venia, vēnor and English wish."

[Proto-itáliaiból *weneznom (vágy) Proto-indo-európaiból *wenh (törekedni, kívánni, szeretni) lásd még szanszkrit vanati (nyereség, kívánság, erotikus vágy) latin Vénusz, veneror, venia, vēnor és az angol Wish.]

https://en.wiktionary.org/wiki/venenum#Latin

Ugyanitt vagy harminc nyelven...

"Tehát  a WENH  "szeretni" jelentésű kapcsolat már gyanúsan eleve nem jó megállapítás."

Mi a kifogásod ellene? Miért ne lehetne ez a jelentése? Főleg, ha ott van ennek rokon alakú és jelentésű szava a WIN/VIN/WEN,VEN győzelem jelentéssel sok más mai nyelvben is.

" a FÉNY  és a SZERETET  nagyon is  összekapcsolható fogalmak."

Én nem látok tartalmi összefüggést köztük... Legföljebb a Vénusz névben, miután az egy csillag, ami fénylik, s egyben egy Istennő neve, aki történetesen a szerelem Istennője. De ez véletlen egybeesés. Mert van Mars Isten is, meg Jupiter is, de az ő nevük sem jelent FÉNY-t.

"a latin nyelvből  még igazolni is lehet a gyanúmat hogy  a VÉNUSZ  FÉNYES,   ugyanis tovább is van ragozva  a szó,  persze  a nyelvünkön mindez felismerhetően."

Hmmm... Csábító az ötlet, ugyanakkor zavaró a gyökök különbsége. A Vénusz - ha már magyarral vetjük össze -, jobban hajaz a vénes-re (öreges-re)

"Megvan néhány helyen F-re írva is a VÉNUSZ,  például az araboknál is .   De a fríz nyelvben  FENUS  hangalakú."

Így már sokkal jobban hangzik...

"A FÉNY  szavunknak a II.   DÍSZ,  POMPA,  SZÉPSÉG,  DICSŐSÉG   átvitt értelmű  jelentésében mindezek..."

Igen, a FÉNY-nek van ilyen átvitt értelmezése...

Viszont ilyen formán a FÉNY (FEN) az eredeti gyök, s a többi szinoním jelentés később kapcsolódott hozzá.

Apropó FEN: Ha valamit megfenünk, az fényes lesz....

Még valami:

Ugye, valamikor azt mondtuk, hogy a FE gyök a felfelé irányt jelenti. A FÉNY viszont FENTről jön. Lehet, hogy ezt már korábban is megállapítottuk?... Mindegy, ismétlés a tudás anyja.

Előzmény: Igazság80 (4365)