"Amit te írsz annak könnyen lehet semmi köze nincs a mi FÉNY és FÉNYES szavunkhoz."
Basszus, Te írtad, nem én! "WENH alakra, ami már a FÉNY szó rontott alakja eleve." Én csak felhívtam a figyelmed, hogy nézz utána a jelentésének, mert nincs köze a FÉNY-hez...
"Eleve világszerte csak 1-2 helyen kezdődik VEN féle módon a "szeretni" ige, az nagyon kevés. "
Az indo-európai nyelvek nem 1-2...
"From Proto-Italic *weneznom (“lust, desire”), from Proto-Indo-European *wenh₁- (“to strive, wish, love”). See also Sanskrit वनति (vanati, “gain, wish, erotic lust”), Latin Venus, veneror, venia, vēnor and English wish."
[Proto-itáliaiból *weneznom (vágy) Proto-indo-európaiból *wenh (törekedni, kívánni, szeretni) lásd még szanszkrit vanati (nyereség, kívánság, erotikus vágy) latin Vénusz, veneror, venia, vēnor és az angol Wish.]
https://en.wiktionary.org/wiki/venenum#Latin
Ugyanitt vagy harminc nyelven...
"Tehát a WENH "szeretni" jelentésű kapcsolat már gyanúsan eleve nem jó megállapítás."
Mi a kifogásod ellene? Miért ne lehetne ez a jelentése? Főleg, ha ott van ennek rokon alakú és jelentésű szava a WIN/VIN/WEN,VEN győzelem jelentéssel sok más mai nyelvben is.
" a FÉNY és a SZERETET nagyon is összekapcsolható fogalmak."
Én nem látok tartalmi összefüggést köztük... Legföljebb a Vénusz névben, miután az egy csillag, ami fénylik, s egyben egy Istennő neve, aki történetesen a szerelem Istennője. De ez véletlen egybeesés. Mert van Mars Isten is, meg Jupiter is, de az ő nevük sem jelent FÉNY-t.
"a latin nyelvből még igazolni is lehet a gyanúmat hogy a VÉNUSZ FÉNYES, ugyanis tovább is van ragozva a szó, persze a nyelvünkön mindez felismerhetően."
Hmmm... Csábító az ötlet, ugyanakkor zavaró a gyökök különbsége. A Vénusz - ha már magyarral vetjük össze -, jobban hajaz a vénes-re (öreges-re)
"Megvan néhány helyen F-re írva is a VÉNUSZ, például az araboknál is . De a fríz nyelvben FENUS hangalakú."
Így már sokkal jobban hangzik...
"A FÉNY szavunknak a II. DÍSZ, POMPA, SZÉPSÉG, DICSŐSÉG átvitt értelmű jelentésében mindezek..."
Igen, a FÉNY-nek van ilyen átvitt értelmezése...
Viszont ilyen formán a FÉNY (FEN) az eredeti gyök, s a többi szinoním jelentés később kapcsolódott hozzá.
Apropó FEN: Ha valamit megfenünk, az fényes lesz....
Még valami:
Ugye, valamikor azt mondtuk, hogy a FE gyök a felfelé irányt jelenti. A FÉNY viszont FENTről jön. Lehet, hogy ezt már korábban is megállapítottuk?... Mindegy, ismétlés a tudás anyja.