fargo Creative Commons License 2000.06.17 0 0 4043
Üdv körünkben, Ügynökök Gyöngye :-)

Honda:
Szerintem a Honda iránti rajongáshoz mindenképpen elszánt fanatizmus kell. Ami pozitívumot a Honda mellett említeni lehet, az:
1: a sportos, üveghangon produkáló motorja,
2: a kategóriában (de nem a Volvoval szemben) kiemelkedô biztonsága,
3: viszonylag jó minôsége.

Ezekrôl a következô a véleményem:
1: Egy olyan motorral, ami csak akkor dinamikus, amikor a felsô tűréshatáron pörgeti az ember, csak rövid ideig élvezetes az autózás, hosszú távon szerintem fárasztó...
2: Az S40 biztonsága meghaladja az Accordét. Fôleg a nyári facelift után, hogy széria benne a 6 légzsák. Mondjuk ez nálam nem mérvadó szempont...
3: Manapság rossz autókat nem gyártanak. A minôségbeli eltérések nem igazán mérhetôek ezért elhanyagolhatóak. Nálam ez sem szempont a választásban, inkább a szívemre hallgatok.

A Hondáról
Manapság a Hondának nem igazán van mivel dicsekednie, (ld fent), ráadásul a formatervezésük is hanyatlóban van, a kilencvenes évek eleje óta a kocsijaik egyre rondábbak. Az 1.6-os motorral (ez ugye nem a 160 lovas VTech?) szerintem kissé alulmotorizált, belül szűknek mondják. Ha elromlik, vagy megzúzod és alkatrészt kell venni, akkor egy vagyon a javítása, legendásan drága a Honda szervízelése.

A Volvoról
A Volvonak az utóbbi idôben elég jó az image-e, s ami nagyon pozitív, hogy szinte egyeltalán nem lopják. Ha már a kis Volvon gondolkodsz, akkor akár meg is fontolhatnád a V40-est is. Szerintem nagyon szép a formája, szebb mint a limuzin, egyeltalán nincs odatapasztott puttony érzete a hátuljának, ráadásul nagyobb a csomagtere is. Nekem a magam 187 centijével és 120+ kilójával az S40 kissé szűkös. Az 1.6-os motor itt is kissé gyengus, de talán nyomatékosabb. A fenntartása egyik Volvonak sem olcsó, de az S/V40 ebbôl a szempontból kissé jobb mint a többi.

Általánosságban
Én személy szerint a Volvot választanám, mert még mindig érezni benne valamit a régi klasszikus Volvok varázsából. A Hondában ez a feeling nincs meg, a "vérbeli" Hondások csak arról tudnak áradozni, hogy amikor 6000 felett pörög a motor, akkor milyen sirály érzés benne ülni. Hát nem nekem.

Viszont ha már Volvoról beszélünk, akkor én megfontolnám hogy inkább egy 1-2 éves, keveset futott példányt vegyek jobb motorral és felszereltséggel. Nem olyan régen hirdettek egy S40 2.0 literes gépet, 7000 km-rel, kicsit kevesebbért, mint egy új, fapados 1.6-os. Sôt, ha igazi Volvo feelingre vágysz, akkor ugyanennyiért hozzájuthatsz egy S/V70-hez is, motorizáltságtól függôen 2-5 éves példányhoz.

Tudom, tudom, a legjobb az új autó, de szerintem ugyanazért a pénzért nagyobb élvezethez, komforthoz, jobb autóhoz is juthatsz, és egy jól karbantartott Volvonak az elsô pár év meg sem kottyan. Csak jól kell kiválasztani a megfelelô példányt.