Igazság80 Creative Commons License 2024.11.13 0 0 4226

CZ-F  írásaival  sok esetben egyetértek,  de sok esetben meg egyáltalán nem.   Ez adott szócikk függvénye. 110 ezer szócikket írtak ketten,  ki lehet számolni  mennyi idő jutott egyre.

Azért mert érthető okokból  néhány  kivételes  esetben van átjárhatóság,  ez  még  nem azt jelenti hogy  eleve  általánosságban felcserélhető volna a két hang.   Mármint a T és D  viszonya.   De hasonló hangok, és néha a tudatos szóképzés része  hogy  így gyárt szót a magyar.  De ez nem törvény,  csak egy lehetőség.

És az összes D és T  kezdetű szót sem kéne összemosni,   ebből csak egy  katyvasz lesz  és nem összetartozó  szavak egybeerőszakolása.   Nincs olyan hogy DI  gyök,  semmit sem jelent önmagában.  (magyar nyelven persze)    DICS  szónak már van. Ez a csoport külön bokor.   Legalább a gyökszónak nevezett elem jelentsen már önmagában is valamit .      D és T  sem keverhető alapjáraton :

DE  szó és a TE  szó.  Már  itt sincs közös bennük.    DÉL és TÉL,  teljesen másról szólnak.    DAGADÓ  és TAGADÓ .))      TIK  MOST MÁR  és  DIKK MOST MÁR .))    Valahogy én az elsőt szeretem hallani jobban...

BUDA és BUTA.    BUDIKBAN  tölti a lány a délutánját  vagy BUTIKBAN  teszi ugyanezt.  Szerintem nagyon nem mindegy.))     DÉR  és TÉR           DÁN  és TÁN      DUDÁJA van  vagy TUTAJA  van.  Hangyányit más.))  

A teljesség nélkül írom ezeket,  közük nincs egymáshoz.  De még egy jó párost kiteszek :  nem mindegy  hogy a  földes gazda  TERMESZTŐ módon viselkedik,  vagy éppen DERMESZTŐ módon  viselkedik.)) 

És persze,  lehet jönni DOBOZ--TOBOZ  dologgal meg 1-2  ilyen tényleg van,  de én ezeket  tudatos szóképzésnek tartom egy másik szó által.  De mégis más a pontosan megnevezett dolog,  ahogy a hangalakja  is  eltér,  csak itt a mögöttes  forrás lesz az  egy.   

De a kivételekből nem általánosíthatunk,  mert akkor olyan párosok születnek  amiket feljebb írtam. 

DÚR  és TÚR  vagyis  pontosabban a D_R  és a T_R  két más dolog azonosíthatóan :    a DIRR/DER/DÖRR/DURR  hangutánzó  gyökérszavaink,  ezekből van DURROG,  DÖRREN,  DURVA,  DARÁL  és a többi  ahol ezeket a DIRR--DURR  hangokat hallhatjuk.  

A T_R  meg a TÉR/TERÜLET  és ehhez kapcsolódó szavak gyűjtőgyöke :   TÉR,  TERÜL,  TÁR,  TÁRUL,  TURUL  is valószínűleg idetartozó,  TERELI a madár a zsákmányait.   Aztán  TÚRÁS, TÖRÉS, TAROL  TOR. TORONY, TERÍTŐ, TÁR-CA,  TERRA  és egyebek meg  a TÉR/TERÜLET  szavai. 

Nyilván a  D és T  zöngés és zöngétlen pár mivolta okán  olykor  teljesen érthető okokból  alkalomszerűen átjárhatóvá válhat egyes szópárok esetén,  sőt  szándékos szóalkotás is születhet így.   De ettől még két különböző hangunk és két külön gyökszavunk  egy  DŐL  forma és egy  --TŐL  forma,   ezek alapjaiban eltérő gyökerek...

Előzmény: Carnuntum (4225)