AmazingGecko
2024.11.12
|
|
0 1
21800
|
Már csak az oltás/szaporítás miatt sem mindegy, hogy toleráns vagy rezisztens egy kajszi.
Ha toleráns (magyarul nagy valószínűséggel vírushordozó) kajszit oltok egy Sharka-rezisztens alanyra (pl. Jojo, Joganta, Jofela szilva), akkor az alany ledobja az oltóvesszőt.
Ha Sharka-rezisztens (már ha van ilyen egyáltalán!) kajszit oltok egy vírushordozó alanyra, akkor a vírus a nemes részt is megfertőzi és az egész fa vírusos lesz.Szóval nemcsak pénz kérdés, hanem elvesztegetett idő és munka. Ezért kellene biztosat tudni, hogy az ember tudja mire számítson.Több kertészet is vágott már át gyümölcsfákkal. Pl. ott van a Sweet Garden Ez alapvetően egy jó kertészet, többször rendeltem már tőlük és majdnem mindig fajtaazonos növényeket kaptam. Egy kivétel volt, amikor rendeltem 2 tő Napóleoni ropogós citromsárga színű cseresznyét. 3 év múlva termettek először, egy ismeretlen fajtájú piros cseresznyét. Nem nagy tragédia, finom a termése meg minden, de én nem ezt rendeltem. Most rendeltem újra Napóleonit egy másik kertészettől, de 3 év el lett vesztegetve. |
|