DcsabaS_ Creative Commons License 2000.06.17 0 0 36
Kedves Monthy!

Írod:
"Szerintem mDNS-ről többszáz generációra vissazmenőleg nem lehet következtetéseket levonni. Legfeljebb arra vonatkozóan, hogy a te mDNSed ennyit mutálódott míg az enyém amannyit."
Nemcsak hogy több száz, de több tízezer generációra vonatkozóan is lehet következtetéseket levonni, ugyanis az időnként felbukkanó (apró) különbségek fennmaradnak.

Folytatod:
"Mivel a sejt saját fehérjéit, riboit, DNS-ét, ATP-t stb túl nagy mutálódás után nem tudná legyártani, már ezért sem lehet túl mély a difi."
Ez IGAZ. Vagyis csak a sejt többi részével "kompatibilis" változások maradhatnak fenn. Ezért is van az, hogy a mitokondriumok olyan stabilan őrzik ősi (majd 1 milliárd éves) formájukat. A lényegi változások ritkák, inkább csak az apróbb változások halmozódnak. De a változások nyomon követéséhez ez is elég.

Írod:
"Fő ellenérvem: akkoriban a vándorlás volt a legjellemzőbb életforma."
Nem minden népre vonatkozóan. És akik vándoroltak, általában még azok is csak viszonylag rövid ideig (amíg nem leltek kedvükre való helyre).

Írod:
"az a tízezer ember aki kezdetben nyomult a földön, pedig spriccelt szét a világ minden tájára és ha valahol elfogyott a kaja ment máshova. "
Ezt nem mindenki tehette meg, pl. a szigetlakók sem költözhettek el csak úgy "ukmukfuk". (Nyilván ezért is van az, hogy a szigetvilágban jellemzőbb a matriarchátus.)

Folytatod:
"Egy jó szászhúsz kilós hölgy pedig tökéletes, ha puhára akarsz esni, de vándorolni velük nem az igazi. "
Szent igaz (:-)))!

Írod:
"Másrészt szerintem erősen sántít az a gondolatod, hogy egy nő akkortájt ötven gyerekkel is megáldotta környezetét, mert a Guiness book az azért nem az átlag - a 20 gyermek az már jó teljesítmény lehetett."
Ne viccelődjünk! Hol írtam én 50 gyermeket?!? (anyánként 20-at írtam, miközben 30-35 körül lehetett a jellegzetes maximum.)

Javaslod:
"Vedd ehhez hozzá, hogy a szülés mindig rejtett magában egy jóadag kockázatot. Ha pedig a drága kaján felhízlasz egy hölgyet, hogy aztán szegényt elvigye a szülés, akkor rossz üzletet kötöttél. "
Fordítva! Aki már szült 2-3 gyermeket, annak a többi már szinte "gyerekjáték". És aki már szült 2-3 egészséges gyermeket, arról biztosabb, hogy további egészséges gyermekeket is tud szülni, mint aki még nem szült egyet sem. Így aztán aki még nem bizonyított, abba kockázatosabb befektetni.

Írod:
"... utána szépnagymama, szépdédanya stb. "
És mit kell tudni róluk genetikai szempontból (:-)))?

Előzmény: Monthy (35)