Igazság80 Creative Commons License 2024.11.05 0 0 4006

Korábbról a MEGY  szó  szerintem is a MEG  képzete.    És igen MAGBÓL  fejlődő MAGÁBÓL  fejlődő,  ez is stimmel nálam is.

MAGOR  ---MAGÚR  simán jó lehet szerintem is,  a legesélyesebb verzió,  főleg  hogy a MAGUR  és MAGURA  egy halom földrajzi névben megtalálható. A Kárpátokban,  tehát azt mi is nevezhettük meg.  És a MAGAR  név rég így G-vel van csak sokszor írva.   Viszont  kétségkívül sokkal barátságosabb élő és folyóbeszédben  GY-vel használni,  mint a MAGAR-t.

Azaz van egy annyira kézenfekvő  magyarázatunk az ősünk nevére is és ezzel egyben hozzá kapcsolódóan  a  népnevünkre is,  hogy  szerintem ez fő magyarázatnak több mint  erősen megállja a helyét. 

A  többinél  egyszerűen több kérdés merül fel,  és kevesebb a kielégítő válasz.  

MAG-MEG  kapcsolatról még :      MAG---MAGOS/MAGAS  :  Ha a MEG  szót MEGESSÉG-re  képeznénk  (aminek semmiféle akadálya nincs elvileg)   így is megértenénk a MAGASSÁG  fogalmát.   Idegenben  ebből a MEG összeadottság értelméből van a MEGA mára nemzetközi előtag is.   MEGASZ  sem görög természetesen.  MAGAS  dolgok , pluszos  tehát MEG-ES.   Mindent értünk magyarul,  ráadásul már nyelvünkön ragozottan mindezt.

MAGTERMŐ  :   MAGÁTÓL  (MAGTÓL)  termő,  de ugyanakkor MEGTERMŐ is egyben...

Előzmény: Carnuntum (3997)