1 : Ez a példa azért nem jó, mert itt valóban van egyetlen fix biztos hangalakunk. Épp ezt hiányolom a sumernél, már amely szót többen egymástól függetlenül próbáltak megoldani.
De ott egy jel megállapított hangértéke gyakran 5 szófejtőtől 6-féle .))
2 és a 3.: Én a jelek "átírásairól" beszélek. Ezek hangértékeiről. Nem a jelentésükről, hanem hogy hogyan hangzottak és milyen mai hangokra váltják őket át. De nekem az nem tetszik az egészben hogy egyrészt mint írtam hogy senkinél nem ismert hogyan és milyen módon állapít meg hangértéket, és az egész X és Y ilyen és olyan olvasataitól függ és ki hogy mit értelmez.
Ezért születik egy jelre többféle hangérték. Ami meg komolytalan. Most nem a több jelentéssel foglalkozom, hanem azzal hogy ha hangértéket állapítok meg , akkor annak egy bizonyosnak kell lennie.
Amúgy az ősi rovásleleteink megfejtései is ilyenek, nagyjából annyi megfejtése ahányan a témával foglalkoztak.
Ebből meg nekem az jön le hogy a jelírások megfejtései igen csak gyerekcipőben lehetnek. Hiszen egy szövegnek nem lehet egyszerre 6 verziója is .)) Persze később "közmegegyezéssel" ráböknek egyre amit "hivatalosnak fognak tartani" , ami kábé annyit tesz hogy a csapat legbefolyásosabbja "elviszi" a bulit magának, a többi meg magában szitkozódik, kábé ennyire valódi ez a közmegegyezés.))
Tudom, mert volt alkalmam bennfentes rovás fórumba olvasni, ami ott megy az kegyetlen.)) Szóval maradjunk annyiban hogy én egy elém citált efféle hangértéket csak fenntartásokkal tudok kezelni, aminek kétséges a hitelessége.
4: Csak hangokkal nem lehet kommunikálni, annyira kevés az a pár tucat. Viszont 2-3 hangos gyökszavak már szép számú kombinációban előállíthatóak belőlük, ennek van meg az értelme...