A tegnapi mérkőzésen sajnos nagyon sok volt a ki nem kényszerített hiba a részünkről. Azt azért látni kellett, hogy a litvánoknál a négy amerikai játékos vitte a primet, mivel a 103 pontból összesen 64 pontot dobtak, ami az összes pont 62 százaléka, a négy amerikai játékoson kívül még 6 litván játékost rotáltak, akiktől olyan nagyon-nagy extrákat nem láttam. Igazi streetball játékot játszottak, annyival, hogy a légiósaik nagyon erősek fizikálisan és nem mondanám, hogy Graves, vagy Cole nem jó kezű játékos.
Amit problémának láttam nálunk, hogy Milos összesen 9 játékost rotált, vagyis Ábel és Kovács Beni semmit nem játszott, illetve Bognár Kristóf is limitált szerepet kapott. Ezen a szinten nem mindegy, hogy a 10-es rotációval szemben egy 9-es rotáció van. A jó csapatoknál már mindenhol alsó hangon 10 embert rotálnak és nem hajtanak senkit csapágyasra. Jól látható a meccs statisztikája alapján, hogy a Rytas kulcsjátékosai jóval kevesebb játszottak, mint pl. nálunk Zozó, vagy Beni. Tőlünk Zozó ismételten dicsérhető volt ezúttal is, pedig ő sem kezdte jól a mérkőzést, valamint Beninek is volt nagyon jó periódusa, csak később eltűnt, de a hármasai extrák voltak. Tiby és Popovics is elfogadhatóan teljesített, illetve Diggs is jól szállt be a mérkőzésbe. Sajnos Clark gyorsan összeszedte a 4 hibát, így elég sokat jegelte Milos. Ákos önmagához képest gyengén játszott. Pongónál az a gond, hogy a büntetőket sem dobja biztosan, ha jól emlékszem a 4 büntetőből 2-öt kihagyott, ez nagyon nem jó, ezen dolgozni kell, valamint több eladott labdája volt. Kristóf igyekezett és talán 3 lepattanót is leszedett, de pontban nem tudott hozzátenni. Úgy látom, hogy BCL szinten 6 használható játékosunk van, legalábbis komoly csapat ellen, de remélem, hogy rám cáfolnak a fiúk. A 2. és 3. negyed rendben volt, viszont az elsőben rengeteg volt a technikai hiba, ami csak részben volt betudható az ellenfél hihetetlen agresszív védekezésének, sok ki nem kényszerített hiba is volt.
A kinti dobásaink jók voltak, de lehetett volna több hármas is (8 db), a lepattanó harc döntetlen lett, viszont a gólpasszok tekintetében a 22-13 elég nagy különbség, míg a szerzett eladott labdák esetén is jobb volt az ellenfél 8/10, ill. 4/12, vagyis +6-al jobban jöttek ki a litvánok belőle. A meccs összképe alapján a Rytas győzelme megérdemelt volt, de a különbség lehetett volna kisebb is, akár olyan 10 pont körüli, de ehhez fegyelmezettebb és tudatosabb játékra lett volna szükség. Sajnos a védekezésünk értékelhetetlen volt és a támadásban is sok ziccer kimaradt, így 20 pont lett közte.
A fütyülés és a fogadtatás számomra elfogadhatatlan volt, de biztos ők tudják, hogy mit csinálnak. Mindenesetre nekem nem lett szimpatikus a szurkolótáboruk. Szerintem itthon verhetőek, de ehhez mindenkitől maximum kell és meg kéne próbálni a fiatalokat is ilyen komoly BCL meccseken használni, hátha hozzá tudnának tenni valamit ők is. Most úgy látom, hogy a csoport 2. hely is jó esélyt teremtene a 16 közé történő továbblépéshez, de ehhez még legalább 2 mérkőzést be kell húzni.
Hajrá FALCO, hajrá Szombathely!