szabojozsi1964 Creative Commons License 2024.10.23 0 2 27669

Sziasztok! Megosztanám az idei szezonról a tapasztalataimat, hátha valaki hasznát veszi egyszer. Én is örültem, amikor egy-egy, számomra ismeretlen fajtáról kerestem infókat, és itt, a keresőbe beütve a fajta nevét, olvashattam róla pár szót.
Az aszály-hőség páros drámai hatásairól most és itt nem nyafognék, mindenki tapasztalta, hogy mi a helyzet. Ültettem idén pár paradicsom és paprika fajtát, ezekről írok egy-két sort alább. A repedésre, csúcsrothadásra hajlamosságot kihagyom, mert minden fajta érintett volt ezzel idén a körülmények miatt. Kaptak a növények megfelelő rendszerességgel kalciumot, káliumot, Amazont.

Kecskeméti 3: Korai, bőtermő, jó ízű, sokáig és jól tárolható fajta, nem vastag héjú, nekem nagyon bejött, jövőre is lesz.
Korall: Bőtermő, stabil fajta, nagyon jól tárolható, nagyobb bogyójú, de az íze nem győzött meg (nem is értem, miért írják a magok csomagolására, hogy a "legjobb ízű paradicsom" :D), jövőre nem ültetem.
Ace-55: Nagy csalódás. Érzékeny a bokor is, a termése 90 %-a csúcsrothadásos lett, ráadásul még méretben is messze alulmúlta a fajtaleírásban ismertetetteket, gyakorlatilag értékelhetetlen, soha többet nem lesz.
Hildares: Csalódás. Folyton növő lenne, de a bokra sem nőtt rendesen, nem is bőtermő, a termések aprók és iszonyatosan vastag a héjuk. Hiába jóízű a paradicsom, ha a héja miatt gyakorlatilag fogyaszthatatlan. Ez sem lesz jövőre.
Krumplilevelű ( mi itthon ismeretlennek hívjuk :D): Fajtáját nem sikerült idén sem kideríteni. Tavaly hozta a 86 éves édesapám a piacról, ő muskátlit akart venni, és két ilyen palántát hozott haza. Idén kerestem a piacon, hátha, de nem sikerült a nyomozás :) A K3-hoz hasonló méretű (talán picit nagyobb) termései vannak, uolyan korai is, nagyon jó ízű, nagyon bőtermő (hozamban verte az összes fajtát), vékony héjú, nagyon szeretjük, ez a jolly joker itthon. Már idén is a saját magam által fogott magokból vetettem, neveltem palántát, jövőre is lesz, ez egyértelmű.
Marmande: Remélem, csak az én bokromra jellemző, és a fajta nem ilyen borzasztó. Nagyon szép alakú, küllemű termés, minden jó...amíg meg nem kóstolja az ember. :D Képtelenek voltunk megenni, olyan hányás íze volt. Soha többé Marmande. :)
Tipo Albenga: kertészetben vettem egy db palántát, mert ökörszív típusúnak írták. Folyton növőm szép erős bokrot nevelt, 3 kg le is jött róla ebben a hőségben is, de az íze roppant gyenge volt, ez sem lesz jövőre.
Sungold f1: Hihetetlen vitális, erős növény, nő, mint az állat. Még most is virágzik, van rajta termés is bőven. Nagyon édes, de nem az a klasszikus paradicsom íz. Bőtermő is, nem is kényes, ha valaki szereti a sárga koktél paradicsomot, ajánlom neki.
Valido f1: Ő is egy folyton növő koktél, hasonló paraméterekkel, szilva alakú terméssel, ami nagyon édes, és finom, jó ízű, jó paradicsom ízű. Szerintem jövőre is lesz egy vagy két palánta ebből.
Tomate Azul: Ő a nagy büszkeségem. Egy valenciai üdülés során láttam meg a piacon, igazi különlegesség. Én vettem a termést a piacon, én hoztam haza, fogtam belőle magot, vetettem, pikiroztam, ültettem, gondoztam. Későn, június 22-én vetettem, nem nagyon adtam esélyt annak, hogy lesz rajta érett termés még idén. Július 20-án kerültek a helyükre, és gyönyörűen nőttek. Végül teremtek bőven, ettünk is belőle, most is itt van még vagy 4-5 nagy szem a tálcán, érik szépen, pirosodik (az alja, mert a felső 2/3-a indigó kék. Igazi hús paradicsom, nagy szemű, nem igazán intenzív, telt ízű, de mégis finom, nem vastag héjú. Nagy tanulság, el lehet gondolkodni rajta, hogy egy korai fajtával (pl. K3) egy május 20-a körüli helyre vetésnek is lehet értelme.
Paprikából három fajtát vetettem, neveltem.
Amy: Lehet, hogy az én magjaim (Rédei) nem voltak tökéletesek, de nagyon nem azt hozta a fajta, amit vártam. Sem méretben, sem ízben, sem semmiben. A piacon sokkal finomabb fehér paprikákat vettem, ez az igazság.
Édes alma: Bőtermő (amennyire az idei időjárás esetén ilyenről lehet beszélni), nem érzékeny, és lesz jövőre is, mert savanyú paprikát mindenhol csak csípőset lehet kapni, amit én nem szeretek.
Gigant f1: Nagyon bejött, elégedett vagyok vele. Erős bokrú, bőtermő, nagyon vastag húsú, kitűnő ízű paprika, jövőre lehet, hogy csak ez lesz az édes alma mellett. Ennek van értelme, ilyet a boltokban drágán lehet venni, fehér paprika van olcsón, arra nem pazarlom a helyet és az energiát.