Azt tudnod kell, hogy az általános relativitáselmélet fizikus szakon nem kötelező tantárgy. Nem tanulja minden fizikus kötelezően. Csak aki szeretné. Aki tanulja, az legalább 1,5 éven át tanulja. Specrellel együtt 2,5 évig.
Én nem vagyok legitim a te elvárásaid alapján. Mostanáig vártam rá, hogy nagyobb legitimációval rendelkező fórumozók válaszoljanak neked. Nem tették.
Én válaszolok neked, és amit mondok, azt nem fogja cáfolni egyetlen legitimebb user sem, ebben biztos vagyok. De a te dolgod, hogy ezzel a legitimációval elfogadod-e amit mondok.
az a helyzet hogy az a matematikai modell ami alapján elemezzük mi történhet amikor bezuhanunk a lyukba, a középpontban egy végtelen szingularitást jósol ami ugyebár képtelenség
Ez így van. Nincs ezzel semmi baj. Pontosan ki van jelölve, hogy a biztos tudásunk talaja hol válik ingoványossá. Ezt tudjuk 100+ éve. Nincs ezzel semmi baj. Nagyobb baj, ha azt hisszük, hogy mindent tudunk, közben meg semmit sem tudunk. Ez egy olyan terület, amiről pontosan tudjuk, hogy még viszonylag keveset tudunk. A horizontig egészen jól tudjuk, utána meg úgyis merő elméleti bölcselkedés minden további kérdés. Mert senki nem akar a horizonton belülre menni, és onnan kifele jönni, vagy ha akar is, mindegy neki (és nekünk is).
Az, hogy az elmélet esetleg képtelenséget jósol a középpontban, az semmit nem von le az elmélet teljesítőképességéből a középponton kívül. Ha nem lenne igaz a fekete lyukra a Schwarzschield metrika, akkor a globális GPS rendszer egyetlen napig sem lenne működőképes. Naponta 43 métert tévedne, és ez naponta összeadódna.
Ez azért elég erős legitimáció. Attól függetlenül, hogy mit jósol az elmélet teljesen egzotikus és elméleti mélységekben.
tehát senki sem tudja pontosan mi történik a bezuhanáskor csak annyit tudunk hogy a mostani fizikai elmélet alapján mit várunk
Hát persze. A Homo Sapiens 100.000 éves történelmében senki soha nem tudott semmit pontosan, csak azt, amit az akkori fizikai elmélet alapján várhattak. A Föld bolygó 4 milliárd éves evolúciója alatt egyetlen élőlény sem tudott soha semmit biztosan, csak amit az akkori fizikai elméletei alapján várhatott. Örök és megváltoztathathatatlan biztos tudással csak a papok rendelkeznek.
Kerr professzornak nemrég jelent meg egy elmélete ami szerint nem feltétlenül a szingularitás a végállomás, ha nem a nyugalmi tömeged (nincs affin paraméter) akkor a szingularitás elkerülhető. nyilván ez is egy elmélet de mégiscsak Kerr-től
Nyilván, a szingularitás az egy egzakt hülyeség, a további ismeretszerzés azt meg fogja szüntetni. Így vagy úgy.
Ja és az, hogy a horizont mögött a tér és idő koordináta felcserélődik szintén értelmezhetetlen hiszen senki sem tudja megmondani ez egy már bent lévő megfigyelő számára hogyan manifesztálódik.
Ez viszont nem igaz. Bárki meg tudja neked mondani, hogy a zuhanó megfigyelő számára ez hogyan manifesztálódik. Úgy, hogy észre sem veszi.
Pont ugyanolyan, mint hajóval átszelni az Egyenlítőt. Átmenni a déli féltekéről az északira. Mész-mész észak felé, folyamatosan csökken a szélességi köröd mérőszáma. Aztán egyszercsak már nőni kezd a szélességi köröd mérőszáma. Na. Átmentél az Egyenlítőn. Mit vettél észre belőle? A tenger kék, a szél fúj (jó esetben), meleg van. Ennyit.
Egyáltalán mit jelent ez?
Ez viszont okos kérdés. Ezt szerintem boncolgattasd még egy kicsit.
Mert pontosan itt lehetne tetten érni a "matematikai" és a "fizikai" közötti különbséget. A koordinátázás okán "matematikai", valamint a geometria okán "fizikai" közötti különbségeket.
nem matematikailag meg fizika elmélet szintjén hanem egy tudatos lény megélése szempontjából.
Na, hát a tudatos lény lokális megítélése pedig a harmadik szemléletmód a játékban. Merthogy van a matek, meg a globális geometria (fizika), meg van a lokális geometria (tudatos lény mit lát mindebből.)
- Merthogy az északi sarkon a matematika szerint koordináta-szingularitás van, mivel annál nincsen semmi északabbra, akárki is megy északabbra, az már délre megy.
- A geometria (tahát fizika) szerint az északi sark is ugyanolyan pontja a gömbnek, mint az összes többi, merő önkényesség azt kitüntetni és északi sarknak nevezni (már ha nincs iránytű és mágnes)
- A tudatos lény megítélése szempontjából mindkettő elméleti okoskodás hülyeség, mert a Föld szemlátomást lapos, és ő a lapos Földön hajózik.