Zimacharles Creative Commons License 2024.10.16 0 0 568

Az orvosnak szerintem sem mosolygósnak, szépnek, vagy szuper kedvesnek kell lennie, hanem szakmailag profinak, precíznek, felkészültnek, egyetértek (egyébként nemcsak az orvosnak, hanem az egész csapatnak). 

A "kérdéscunami" viszont szerintem elég szubjektív (=van, aki jobban szeretné érteni, hogy milyen kezelésen/műtéten fog keresztülmenni), viszont az nem szubjektív, hogy több magyarországi honlapon konkrétan nem létező sebészi eljárásokat hirdetnek teljesen arcátlan, félrevezető módon (nézz rá a himg vevű "klinika" cég oldalára és keress rá az "SHE" néven hirdetett módszerre, neked pl. mi tűnik fel elsőre?

1. Kezdjük az alapoktól: nem graftokat írnak, hanem hajszálakat (korábban kis animációval szemléltették, hogy ők nem graftokat vesznek ki, hanem egyes hajszálakat, ezért nem látszik a kivétel helye, ezt is Gabivagyok tisztázta itt a topikban, hogy korábban Hollandiában próbálkoztak ezzel a módszerrel, és megbukott.

2. Kisebb tűméret (0,5 mm náluk, más klinikán pedig 0,9-1.00 mm hazudtak az oldalon.

Ez csak egy példa arra, miért kell sokat informálódni és aztán személyesen részleteket kérdezni (igenis szánja rá az orvos az időt a válaszokra, ha kell többet is). És pontosan itt van az információs rövidítés sarokköve, az ember szeret minél kisebb energiabefektetéssel minél több információhoz jutni ("cognitive shortcut"), ezt használják ki az ilyen kamumarketing fogásokkal, amik jól hangzanak. Ebben is egyetértettem a másik hozzászólóval, hogy Magyarországon tényleg próbálják a hajbeültetés az alacsony szakmai tudással rendelkező helyek futószalagszerű beavatkozássá silányítani, amit bármikor elvégezhetsz, ez egy igénytelen irány természetesen, amin az értelmesebb emberek átlátnak.

Az emberek nagy része a mai napig nincs tisztában alapvető fogalmakkal a hajbeültetést érintően (és ne is menjünk bele a török hajmalmok által össze-vissza használt reklámszavakba, mint Sapphire FUE, Ice-FUE, DHI - mint külön módszer-  meg hasonlók).

Szóval szerintem picit "nagylelkű", de inkább könnyelmű azt kijelenteni, hogy ne tegyen fel vki minél több célzott kérdést, és igenis "ne dolgoztassa" meg az orvost már az első konzultáción (ahol ugye lehet szépen szűrni a szaktudást).

Mindenki maga felelőssége, hogy tájékozott, megalapozott döntést tudjon hozni hiteles információk alapján, és így alávesse magát egy műtétnek, vagy sem. Nekem személy szerint kell az, hogy bizalmam kiépüljön a klinika, az orvos és a csapat felé. Ehhez pedig  -igénytől függően persze - de kell egy stabil megértés (ez szerintem mindenkire érvényes, aki egy életre szóló áldozatot vállal).

Arról nem beszéltünk, hogy ha megcsinálták, hiába a szintén marketingeszközként lebegtetett garancia (szerencsére nem mindenhol csalogatnak ezzel), vissza senki nem tudja csinálni, legfeljebb egy elrontott (sokszor heges) bőrben kártmenteni. 

Persze ez csak egy vélemény, mindenki az alapján hozza meg a döntését, ami neki jó. Viszont az, hogy valaki veszi a fáradtságot, és több, mint 15 év tapasztalat alapján összefoglalja a fontosabb dolgokat ezen a fórumon, és javasolja, hogy az ember ténylegesen tájékozódjon, talán ennek a főrumnak talán a legértékesebb pontja. 

P.s.: 

Sikos esetén engem nem annyira zavar, hogy egy "paraszt", vagy, hogy idősebb (látásélesség, kézremegés stb.), viszont az eredményei nekem sem meggyőzőek, főleg úgy, amiket állít magáról (legtapasztaltabb, meg pr-cikk, hogy a világ első 20 szakember meg hasonlók, ezek egyszerűen nem jönnek össze az eredményekkel), de ehhez is eleget kell böngészni.

Előzmény: b.racso (567)