Törölt nick Creative Commons License 2024.10.16 0 0 1197

Úgy látom, mintha te itt egy alapvető félreértéssel vitatkoznál.  Hiszen a "vákuum megoldás" nem azt mondja, hogy a fekete lyuk vákuumból volna.

Én senkivel nem vitatkozom, hiszen az, hogy ezek a megoldások ún. vákuum-megoldások az tény, és tényekkel értelmes ember nem vitatkozik.

Sőt, éppen azt emeltem ki, hogy a megoldások éppen addig érvényesek, amíg a fizikai környezetre igazak a feltevéseink. Jelen esetben az, hogy vákuum van. Nagyon jól tudom azt, hogy pl. a Föld körül is érvényes a Schw metrika, onnantól, ahonnan jó közelítéssel vákuumnak tekinthető a környezet. Sőt, a (nem forgó, nem töltött) fekete lyukra is pontosan addig lesz igaz a Schw megoldás, ameddig vákuum van. A megoldás ugyanis vákuumot ír le. Pont. Nem vita tárgya, én pont arról beszéltem, amit ellenem akarsz fordítani.

Valójában anyag van a közepén, hatalmas sűrűségben, de a vákuum megoldások csak azon a felületen kívüli részt írják le helyesen, amely mögé visszahúzódott.

Én meg azt gondolom, hogy te valójában nem vagy azon ismeretek birtokában, amiről itt most olyan magabiztosan kijelented, hogy mi is van "valójában".

Ha te ezen ismeretek birtokában lennél, akkor neked osztották volna ki a Nobel díjat QG témakörben. De tudtommal ilyen nem történt.

Valójában az a helyzet, hogy értelmes ember ilyet nem képzel. Mert mindennek ellentmond.

Ad1: Egy helyben állni már a horizonton is csak végtelen sajátgyorsulással lehet, azon belül már azzal sem. Ha valami csoda folytán végtelen sajátgyorsulás után fénysebességgel igyekezne bármi is kifelé, az is befelé menne.

Ad2: Nem azért esnek a dolgok befelé, mert valami oly erősen "húzza" őket befelé, hanem azért, mert minden világvonal befelé vezet. Húzhatná, akár tolhatná, taszigálhatná, rángathatná bármilyen erő bármerre: a fénykúp maga néz befelé, minden világvonal befelé vezet.

Ad3: Csak egy fantaszta laikus képzeli úgy a fekete lyuk belsejét úgy, hogy az valami egzotikus térrész, ami mögé jól el lehet bújni. Nem, hanem az egy téridőrész, amin belül az r radiális koordináta az idő iránya. Nem pedig térkoordináta. r-ben állni annyit tesz, mint időben megállni. Nem pedig térben állni. Tehát a hipotetikus nagyon sűrű anyagod olyan csodát kellene tegyen, hogy megáll a saját világvonalán a saját idejében.

Ad4. Már a vákuum megoldás önmagában, vákuum esetén is szingularitáshoz vezet. Bármilyen pozitív nyomású anyag odaképzelése még gyorsabban vezetné a megoldást a szingularitásba. Állhatna akár a hipotetikus anyagod bármiből, nagyon sűrű kifelé igyekvő fotongázból, bármiből: akkor sem számolná fel a szingularitást, sőt: siettetné annak kialakulását.

Persze mondhatod azt, hogy a te általad odaképzelt nagyon sűrű, r-ben csodálatos módon megálló anyagod azért állhat meg r-ben, mert ott varázslat történik, és véget ér az áltrel joghatósága, és onnantól minden másképp lesz, de sajnos ilyen elméleted neked sincs, másnak sincs, és ez azt jelenti, hogy az ilyen halucinációkkal te magad másztál le a tudományosság talajáról, nem pedig én.

Ad5: Ellenben a negatív nyomású anyagfajta a szingularitás ellen dolgozik. Ilyen anyagfajtát pedig ismerünk is, kísérletileg és elméletileg is. Sőt: azt gondoljuk, hogy az inflációs korszak végéig ez töltötte ki az Univerzumunkat. Sőt, azt is gondoljuk, hogy a többi anyagfajta az inflációs korszak végén ebből keletkezett.  Ennek az anyagfajtának az odaképzelésével tehát én a tudományosság talaján maradok. Mi több: még akár az áltrel joghatósága alatt is maradok.

Tehát ne fikkancson le engem senki olyan Hapcibenő, aki csak a Nagy Tésztaszűrő odaképzelésével tudja alátámasztani a saját fantazmagóriáját!

Ha te meg tudod oldani az Einstein egyenletet arra az inhomogén esetre, amikor valami elképzelt "habkönnyű" anyag csak egy véges térfogatra húzódik össze az összeomlás során, akkor lássuk azt a megoldást! Természetesen a belső részek metrikájával, és az ottani anyag sugártól függő állapotegyenletével, végül inflatonná való visszaalakulásával együtt.

Ne tornáztass engem, mert egyrészt te nem vagy tornatanár, másrészt én semmilyen értelemben nem vagyok az alárendelted!

Amiről én beszéltem, ahhoz bőven elég a homogén eset is. Sőt: én konkértan arról beszéltem. Le is írtam a nevét: interior Schwarzschield metric. Ha nem tudod mi az, guglizd ki. Tessék:

https://en.wikipedia.org/wiki/Interior_Schwarzschild_metric

Erről beszéltem. Ebben igaz a 8/9 is, amiről beszéltem.

Szumma-szummárum: Tartsd meg a kioktató, rendreutasító házmester stílusodat annak, aki arra kíváncsi. Én nem vagyok az.

Előzmény: construct (1177)