van_Persil Creative Commons License 2024.10.14 -18 1 2202

16°-os must:

https://www.schnapsbrennen.at/tools/berechnungen/zucker-alkohol-umrechnung/?trigger=kmw&oec=144.47&kmw=16&bri=33.99&zgl=389.04&apg=16.52&agl=158.26&apv=20&proof=40#result

20°-os:

https://www.schnapsbrennen.at/tools/berechnungen/zucker-alkohol-umrechnung/?trigger=kmw&oec=77.76&kmw=20&bri=18.3&zgl=197.19&apg=8.12&agl=79.48&apv=10.04&proof=20.09#result

 

100 l borban, ami 20°-os mustból készült, 2,79%-kal több alkohol van, mint 100 l eredetlieg 16°-os mustból készültben (a 100 l a borra vonatkozik, függetlenül attól, hány l volt eredetileg a must)

innen már tiszta matematika, hogy mennyi pálinka kell bele annak, aki el akarja baszni a borát (pálinkának semmi keresnivalója borban, esetleg borpárlat (nem érlelt konyak!) mehet bele, ami ugye nem pálinka...), mert függ utóbbi alkoholtartalmától.

legegyszerübb amúgy g/l-ben számolni:

23844 g van 300 l eredeti borban, de az "ismerösödnek" 30465 g alkohol kell, a különbség 6621 g, azaz annyi pálinka kell pluszban, amennyi 5521 g alkoholt tartalmaz.

47°-os pálinka:

https://www.schnapsbrennen.at/tools/berechnungen/zucker-alkohol-umrechnung/?trigger=apv&oec=77.76&kmw=16&bri=18.30&zgl=197.19&apg=8.12&agl=79.48&apv=47&proof=20.09#result

371,91 g/l alkoholt tartalmaz pl., azaz kb 17 l pálinka kéne bele, ha valamit el nem rontottam számolás közben.

 

Én amúgy tuti nem viribülnék, hanem hagynám úgy, ahogy van. Nem véletlenül tilos ez a müvelet a bortörvény szerint duplán is (bor szezezése, ill. 19° fölé emelése).

Előzmény: zsorsz (2199)