11_11 Creative Commons License 2024.10.13 -1 0 5985

Bölcsesség könyve   7. fejezet: 1….. 30..v  

Salamon is csak ember volt.

1 Én is halandó ember vagyok, mint a többi; és a föld első ivadékának utóda. Anyám méhében öltöttem testet. 2Tíz hónap alatt álltam össze a vérében a férfi magvából, az egyesülés gyönyörétől kísérve. 3Mikor megszülettem, én is a közös levegőt szívtam, és a földre estem, mint mindenki; első hangom a sírás volt, mint a többieké. 4Pólyában és gondok közt neveltek. 5Mert egyetlen király sem kezdi másképp az életét. 6Mindenki számára egy az út az életbe, mint ahogy a távozás is ugyanaz.

Salamon nagyra becsüli a bölcsességet. 7Ezért könyörögtem, és megkaptam az okosságot; esdekeltem, és leszállt rám a bölcsesség lelke. 8Többre becsültem a jogarnál és a trónnál, és hozzá mérten semminek tartottam a gazdagságot. …10 Jobban szerettem egészségnél és szépségnél, és birtoklását a világosságnál is többre tartottam; mert a fény, amely belőle árad, nem alszik ki soha…..9A fölbecsülhetetlen drágakövet sem állítottam vele egy sorba; mert mellette minden arany csak egy marék homok, és vele összemérve az ezüst csak sárnak számít. 11De vele együtt a többi javak is mind hozzám jöttek, mérhetetlen gazdagság volt a kezében. 12 Örültem mindennek, mert a bölcsesség volt a vezérük; nem tudtam, hogy a szülőanyjuk is az. 14 Hisz kifogyhatatlan kincs az emberek számára. Akik szert tettek rá, megszerezték Isten barátságát, mert ajánlották őket a fegyelem adományai….

Hivatkozás Isten sugallatára. 17 Mert ő adta nekem a dolgok biztos ismeretét, hogy értsem a világmindenség szerkezetét és az elemek működését, 18 az idők elejét, végét és közepét, a napfordulat változását és az évszakok váltakozását, 19 az év lefolyását és a csillagok állását, 20 az állatok természetét és a vadállatok indulatait, a szellemvilág hatalmát és az emberek gondolkodását, a növények különbségeit és a gyökerek gyógyító erejét. 21Mindent megismertem, ami el volt rejtve s ami látható volt; mert a mindeneket művészien alakító bölcsesség megtanított rá….16 Hiszen a kezében vagyunk mi magunk, a szavaink, egész értelmünk és minden ügyességünk….

A bölcsesség dicsérete. 25 Hiszen Isten erejének lehelete és a Mindenható dicsőségének tiszta kicsordulása; ezért nem érheti soha semmi folt.