Szerbusztok, gyermekeim!
Kedves Frigyes Mester!
Én elég sokat vezettem ilyen autókat, így talán érdemes egy-két tapasztalatomat megosztanom.
Az S40-es kezd egész kiforrott kocsi lenni, a korábbi váltó- és motorzaj-problémákat orvosolták, meg minden, de sajnos véleményem szerint kategóriájában az egyik legkisebb beltér jellemzi (hiába, biztonságérzetet kelteni nem lehet papírvékony beltéri elemekkel). Viszont nagyon jó, testreszabott kis kocsi. 2 literes szívó és T változatban érdemes elgondolkodni rajta. Az 1.6-os nem egy versenyautó, de nagy sebességnél (200 körül) is meglepően stabil és kényelmes. Az 1.8-ast felejtsétek el, alig megy jobban, mint az egyhatos és bizonyos (nekem) homályos vám- és adó-dolgok miatt sokkal drágább. A dízelt nem szeretem, a GDI-t nem ismerem.
A "régi" S70/V70 párost nagyon sajnálom, hogy levették a napirendről, mivel szerintem a legfrankóbb kocsi volt az egész palettán. Nagyon emberközeli, nagyon visszafogott, nagyon könnyen megszerethető kocsi, családi autónak pont tökéletes mérettel. Hiába szidták a vége felé a futóművét, mint a bokrot, szerintem épeszű embernek nem kell több/jobb. Mivel a már 1993-tól kifejezetten megbízható és kiforrott 850-esre épült, nem kell nagyon magyaráznom, hogy hibátlan, átgondolt kocsi. T5 motorral maga a tökély (szerintem). Az újságírók meg bekaphattyák! Az volt vele az egyetlen probléma, hogy a németek (pfuj!) által "felállított" kategóriákba nem nagyon fért be, mivel pl. az E36-os BMW-nél nagyobb volt, az E-Merdzsónál meg kisebb. De valahogy nekem végig az volt az érzésem, hogy pont ez a leguniverzálisabb, legemberközelibb kocsiméret mind közül. Na mindegy.
Az S80-as már más kategória. Igazándiból biztos van létjogosultsága, de én még legalább 20 évig nem leszek része a célközönségnek... De arra, amire kitalálták, azt hiszem, tökéletes. Nagyon halk és kényelmes. Kicsit zajos a hátsó futóműve. A motorból alig hallani valamit, ezért aztán nálam ki is esett a pixisből (meg aztán egy S80-assal nem nagyon állnak le gyorsulni, hehehe... - bár a múltkor, amikor egy T6-tal büntettem a gyanútlan városlakókat, egy elmebeteg bálna S-Mernyást véletlenül sikerült behergelnem, szégyelltem is magam rendesen, hogy meddig alacsonyodtam... :-) ).
Na jó. Remélem azért némi értékelhető információt is sikerült összehoznom.
Üdv mindenkinek, megyek tanulni.
Zarquon