Amit írok, azt az ált. relativitáselmélet, és a (görbült téridős) Maxwell-egyenletek alapján írom. Ezt csak azért bocsátom előre, hogy világos legyen: itt egy matematikai modell alapján dolgozunk, más modell alapján más következtetés is kijöhetne. Az más kérdés, hogy a fenti két elméletnek én nem láttam még jó konkurensét.
Amit fontos még látnod, az az hogy a kérdéseidre a válasz erősen megfigyelőfüggő. Minden gravitáció nélkül is, a mágneses tér az pont ilyen. Ha van egy ponttöltés, ami hozzád képest áll, annak van elektromos mezője, de nulla mágneses térerősség van körülötte, Ha egyenletes sebességgel haladsz ugyanezen mágneshez képest, akkor - mivel a mozgó töltés áramot jelent - mágneses teret fogsz körülötte mérni. Még durvábban jelentkezik ez a megfigyelő-függőség olyan extrém erős gravitációs terek esetén, mint ami egy fekete lyuké. Pl. egy megfigyelő, aki a fekete lyuk körül keringő űrhajóban ül, soha nem lát semmit áthaladni az eseményhorizonton. Minden, amit beledobunk a fekete lyukba, egyre inkább lelassulva, a képét egyre inkább vörös fele eltolódva-elsötétedve látja. Tulajdonképpen úgy nézne ki a dolog, mintha a test még éppen az eseményhorizont elérése előtt befagyna. Ha egy rúdmágnes lenne a tárgy, akkor - azt tippelem - a befagyással együtt a mágneses erővonalak szépen állandósulnának. Az biztos, hogy nem monopólusnak érzékelnéd, ugyanis a Maxwell-egyenletek egyenes következménye, hogy a mágneses erővonalak zárt hurkokat alkotnak.
Ha viszont a megfigyelő együtt mozogna a mágnessel, akkor ő nem venne észre semmit az eseményhorizonton áthaladásból, a kezében tartott mágnes tere előtte-közben-utána ugyanúgy nézne ki.
Amúgy az általános relativitáselmélet egyeneleteinek csak nagyon kevés ismert, egzakt megoldása van mágneses térrel együtt, amit én ismerek az Kerr-Newman megoldást (https://en.wikipedia.org/wiki/Kerr%E2%80%93Newman_metric), ami egy forgó, elektromosan töltött fekete lyukat ír le. Ennek egy álló, külső megfigyelő szempontjából mágneses tere is van, és kb. olyan, mintha a ott egy, a forgástengely irányába néző rúdmágnes lenne.