kitadimanta Creative Commons License 2024.10.08 0 0 3861

- "ahol nincs, v. nem tesznek különbséget a gyököket illetően a jelentéshez képest."

- "Ez mit jelent?"

Jogos a kérdés!!!

Elnézést, elírtam és nem is vettem észre második elolvasásnál sem...

A V helyett SZ-t kellett volna írnom, ugyanis egy fentebbi észrevételre utaltam, idézem:

"Figyelemre méltó, hogy az SZ hang minden régebbi változatból hiányzik ragozáskor. Az előbbi szócikkben is ez látszik: "véve v. vén v. vön, vett, véend, végy,""

És itt tényleg nem tesz a szótár különbséget a gyökök között, pedig a gyök utolsó hangja - szerinted is, szerintem is - meg kell, hogy változtassa a szó jelentését, de itt ez elmaradt. Ennek okát írtam le a következő mondatban:

"Azonban alapesetben a mai nyelvben a VÉSZ és a VESZ gyök alakja és jelentése elkülönült egymástól. Azt sem zárom ki, sőt feltételezem, hogy eredetileg is ezek voltak a két gyök hangsorai, a különböző változatok a helybeli és honfoglaló népességünk nyelvi sajátosságokban is megmutatkozó etnikai sokszínűségét reprezentálják."

Azaz a sokféle, mégis hasonló, de más hangsorokból (ősgyökökből) felépült szavak kvázi egyidejű jelenléte másképp nem magyarázható, mint a különböző etnikumok különbözőképpen, különböző hangokból összerakott azonos jelentésű gyökeivel.

"Épp az a lényeg, hogy nincs a gyökben SEMMI különbség. VÉSZ lehet főnév is és ige is"

Ha szerinted a VÉSZ és a VÖL ugyan az, akkor a VERéb is ugyan az...

A C-F-ben egy rakás más gyök szerepel, olyanok, melyeknek vsupán egyetlen hangja (a V) közös a VÉSZ-szel: věve v. vén v. vőn, větt, věend, végy, věvő, illetve:

"VÉSZ v. VÉSZÉN, néha: VÉSZEN, (vé-sz v. vé-sz-én) áth. első m. alanyi ragozással vévék v. ré­ giesen : vék, vével v. rég. vél, vől, véve v. vén v. vön, vevénk v. vénk, vevéték, vévénék v. vének v. vőnek; tárgyi ragozással: vevém v. régiesen: vém, vévéd v. régiesen: véd v. vöd, vévé v. régiesen: ve- véje v. csak vé; vevők v. régiesen : vők, vevéték v. ré­ giesen : vötök, vevék v. régiesen: vevéjek v. vék. Má­sodik m. vett; jövő : véend; par. végy ; htn. venni ; részes, vevő. Ható forma : vehet; tétető v. miveltetö forma: vétet v.

"Az alapgyök jelentését tehát a második mássalhangzó pusztán csak módosítja."

Akkor a C-F sz7avak milyen jelentésűek?

Előzmény: Carnuntum (3858)