"Ez hülyeség."
Szerintem is, épp azért hoztam ezeket a példákat, hogy bemutassam, ilyesmiről nem igazán lehet szó. Talán kivétel lehet a csuklya szó, - amennyiben a CSUKL-ik igéből képzett CSUKL-JA - esetleg van másik ilyen szó is, de ezek nem jellemzőek.
"Az ősmagyar denominális névszóképzőről volt szó itt:"
Erre nem vennék mérget...
Az L hang mindenek előtt igeképző: FAL (eszik), SZÜL, SZEL, SZÓL, NYÚL, NYAL... Magánhangzóval (AL, EL,) NYAR-AL, FEL-EL, FI-AL, SZÁJ-AL, TÁL-AL...
Tény:
Vannak hasonló végződésű főneveink is: FON-AL, VON-AL... Ezek viszont igéből képzettek.
Főnévből "képzettek" a -VAL, -VAL raggal toldalékoltak: FÁ-VAL, HÓ-VAL, stb... Ezek nem képzők, hanem ragok, mint más igeragok (DAL-OL, SÍP-OL)
De sehol nem látok semmilyen lágyításra, vagy J hangra cserélhetőséget.
Az LY végű szavaink közt vannak toldalékoltak: GUZSALY, TÉGELY, PENDELY, KEHELY, ZSINDELY, KARVALY,
és vannak olyanok, is, mint a MÁGLYA, BOGLYA, GULYA, PÁLYA, PULYA, ZSÁLYA, GÓLYA, PÓLYA...,
és vannak gyökök is: HELY, BOLY, MOLY, MELY, SÚLY, ILY, OLY,
sőt olyan gyökök is, melyek ma toldalékként funkcionálnak -ÁLY, -ÉLY, -ÖLY, ahol kizárható, hogy bármiféle névszóképzőről legyen szó.
Mi több, ezek nagyon ősi szavak, mondhatnám úgy is: ősgyökök.
Itt viszont az L, vagy J csere nem igazán okoz gondot ellentétben a fentiekkel.
Túl azon, hogy képzők, gyökök, vagy ősgyökök, nagyon úgy tűnik, hogy ezekben az esetekben egy ősi, nem "tiszta" (hanem köztes) hanggal állunk szemben, ami se nem L, se nem J, hanem a kettő közt lévő LY hang, amit a mai nyelvben - nem figyelve a különbségre - J-nek ejtünk, mint ahogy a zárt E hangot sem igazán különböztetjük meg a nyílttól.
Korábban többször említettem, hogy a beszéd kialakulásának hajnalán a hangok - egy-két kivételtől eltekintve - még nem voltak olyan "tiszták", mint manapság. Idővel sok hang "kitisztult" mások megtartották eredeti hangzásukat, Nem véletlen, hogy az IPA még ma is kb 100 féle hangot különböztet meg, melyeknek jó része köztes hang.
A mi nyelvünkben is van legalább kettő ilyen, ezek közül az LY éppen ilyen...