lao ce Creative Commons License 2000.06.12 0 1 824
Parser

magazodas: valoban igaza van abban amit irt, de ha nem zavarja szeretnek ennel maradni annak ellenere hogy itt milyenek a szokasok, am nem a korkulonbseg miatt, inkabb ezt affele segedeszkoznek tartom a megfelelo mederben valo tarsalgas megtartasa vegett.

szabadsag: a hangsuly az osszehasonlitason van. persze a kijelentes amit tettem provokativnak lett szanva epp azert, mert en is meg voltam dobbenve amikor ez az erzes mellbevagott. amugy en sem vagyok szakertoje a temanak, nem is leszek. de igy is lehet velemenyeket utkoztetni es tanulni a masik tapasztalataibol es allaspontjabol.

termeszetesen nem azt erzem szabadsagnak hogy a dohanyozni tilos tabla alatt bagozunk. a szabadsag definiciojakent en azt fogadtam el, hogy mindent szabad ami masnak nem art. ezt szukitik le a torveny adta lehetosegek. a szabadsag korlatozasanak erzetet a torvenyek hataskore es betartatasanak eszkozei okozhatjak. elmondom mik jutnak eszembe most:
- alkoholvasarlas. ebben speciel informalodtam. nem altalanositom az esetet, igyhat a szamok es mennyisegek fiktivek. a kormany azt mondta az allamnak: "termeszetesen jogod van eldonteni hogy arulhatnak e 16%-nal magasabb alkoholtartalmu szeszesitalt nem erre specializalt boltokban, valamint hogy elfogadod a torvenyjavaslatot amit eled tarunk, miszerint ne lehessen venni alkoholt vasarnap 11 es 1 kozott. amennyiben nem irod ala vagy nem ervenyesited ezt a torvenyt, akkor allaspontunk szerint te veszelyezteted a kozuti forgalmat, ezert nem kapod meg az autopalyafelujitasra szant allami tamogatast evente." azaz szo sincs arrol, hogy ez valamifele szavazas lenne, kemeny kenyszerito ero van. az, hogy van olyan allam amelyik megsem fogadta ezt el azon mulik gondolom, hogy komoly szamitasokat vegeztek es kiderult hogy nekik igy is megeri. tehat szo sincs itt valami 'rozsaszin', mit akar a nep kerdesrol.
- szerencsejatek. peldaul egesz ohioban nincs kaszino. az indoklas szerint nem akarjak hogy a tisztes csaladapak es csaladanyak elszorjak a kosztpenzuket a bunos jatekokkal. persze nem szo szerint ideztem, hanem csak az en prezentaciomban. de lotto van. azaz ami kozvetlenul az allamnak bevetelt jelent, az nem bunos szorakozas (a kaszinok is adoznanak, de az vegso soron megis a tulajdonosokat gazdagitja). persze valoszinu hogy mas is van a hatterben, olyasmi mint fentebb. tehat hasonlo a helyzet mint a hetvenes evek vegeig magyarorszagon. a lotto, es a sportfogadas ok, azt szeretjuk, de minden mast kitiltunk az orszagbol a sajat erdekunkben. ebben en semmifele pozitivumot nem latok.
- nem hagyhatod otthon a gyerekedet egyedul ha 12 evesnel fiatalabb (nem tudom pontosan, aki tudja segitsen ki). nem is tudom hogy kommentaljam ezt. mindenesetre azzal, hogy a szulo kezebol kiveszik a dontesi jogot elutik ot attol, hogy megitelje a gyermeke es a sajat megbizhatosagat. ez nagyon szomoru.
- a masik a 'gyermekvedelmi' torveny. amire gondolok az ugye ha lekeversz a gyereknek egy fraszt, akkor torvenyt szegtel. nagyon durva beavatkozasnak erzem a csaladi szferaba ezt is. egesz egyszeruen ha a torveny szabalyozza a csaladi eletet, akkor az nagyon szomoru a szamomra.
- vegezetul egy pletykaszinten hallott torveny. kerem cafoljon vagy erositsen meg valaki, mert ezt nem nagyon akarom elhinni. ha jol emlekszem virginiaban, vagy valami masik, talan deli allamban van egy olyan torveny, hogy kihagast kovetsz el, ha nem vaginan keresztul hatolsz kozosuleskor a felesegedbe. persze gondolom ennek a torvenynek a foganatositasaval nem nagyon szorgoskodnak, de megis megdobbento -ha valoban letezik.

en ertem hogy a fentiekben felsorolt torvenyek alkalmazasara milyen jo szalagcim-peldakat lehet hozni:
a mama eljatszotta a penzet es ongyilkos lett, ot arva siratja...; ket reszeg amokfuto elgazolta a templomba igyekvoket...; a gyereket rendszeresen vertek az orvosi kezelesre szorulo szulok...; otthonhagyta es leegett a haz...; o... az utolsora nem irnek. az egyes eseteket vizsgalva mindenhova torvenybol epult falakat lehetne allitani.

velemenyem szerint a torvenyek nem arra valok egy demokratikus allamban, hogy olyan helyekre korlatokat allitsanak amikhez a politikanak es a torvenykezesnek semmi koze. ebben bizonyara egyetertunk.

udv
lao ce

Előzmény: Törölt nick (819)