Őrült kacsa a zebrán Creative Commons License 2024.09.24 0 0 51287

https://www.facebook.com/share/p/RJKQqb7FDRngrSMe/

"Emlékeztek a #TheCure „Friday I'm in Love” című dalára, amely az 1992-es Wish című nagylemezük második kislemezeként látott napvilágot, 1992 májusában? 

A dal megírása során Smith úgy érezte, hogy valahonnan lopta az akkordmenetet, és paranoiás állapotba került, mindenkit felhívott, akit csak tudott, eljátszotta nekik a dalt, majd megkérdezte, hogy hallották-e már korábban. Egyikük sem hallotta, így végül rájött, hogy a dallam valóban az övé. 

Úgy jellemezte, hogy „egyrészt egy »emeld a kezed a levegőbe, legyünk boldogok« típusú", másrészt „egy nagyon naiv, boldog popdal”.

„Mindig is paradox volt, hogy folyton azt nyomják le az emberek torkán, hogy mi egy goth zenekar vagyunk, mert a nagyközönség számára nem vagyunk azok. Az átlagembernek én vagyok a fickó, aki a 'Friday I'm in Love'-ot énekli.” 

A dal eredetileg sokkal lassabb tempójú nótának indult, bár D-dúrban vették fel, a kereskedelmi forgalomban megjelent változat egy negyedhanggal magasabban (félúton a D és az Esz között) szólal meg, élőben viszont az eredetileg tervezett hangnemben adják elő. 

A „Friday I'm in Love” az Egyesült Királyságban szokatlan módon hétfő helyett pénteken jött ki, így a május 17-én kezdődő UK Singles Charton alacsony, 31. helyen debütált. A következő héten a nyolcadik helyre kúszott. Az Államokban a Billboard Hot 100-as listáján a 18. helyig jutott, ez volt a The Cure utolsó amerikai top 40-es slágere. 

A Tim Pope által rendezett klip az 1992-es MTV Video Music Awards-on elnyerte a legjobb zenei videónak járó díjat."