kitadimanta Creative Commons License 2024.09.23 0 0 3683

"A SZAPORA  már egy képzett szó  a SZAP  gyökérszóból.   A ZÁPOR  szó közvetlen előzménye."

Eszerint a SZAP gyökből lett a ZÁP gyök?  Ez érdekes verzió... A ZÁR meg a SZÁR gyökből...

A vitatott szavak bontása helyesen és logikusan szerintem SZA-POR és ZÁ-POR.

Ti. csak így lehet magyarázni e két szó jelentését és a jelentésbeli különbségét is, valamint a jelentésbeli hasonlóságot is.

Mindkettő két-két gyökből összetett szó, ahol a második gyök azonos, és jelentése okán ez adja a hasonlóságot. A jelentésbeli különbség pedig az első gyök másságából fakad.

"SZAPORA  mint jelzőszó  szerepelt az ESŐ szó  jellemzésére.  Ebből indulunk."

Én nem ebből indulok ki, hanem a SZAPORA szó valódi jelentéséből, abból amire ez a szó készült. Történetesen a SZAPORA gyors számbeli növekedést jelent. (szaporodik, szaporít, szaporulat, szaporáz)

Megint beleestél abba hibába, hogy egy szóbokor egyetlen tagját kiemeled, - jelen esetben a szapora szót, mert az éppen hasonlít a záporra - és ennek jelentéséből messzemenő következtetést vonsz le: Azt mondod, hogy az eső jelzője. Pedig a nyúlnak inkább a jelzője. És ugye, az eső se nem szaporodik, se nem szaporít. Erre a nyúl képes, meg az élőlények.

"Ezt onnan is tudhatjuk,  hogy a ZÁPOR  szó  máshol is megvan,  ahol  semmi köze a csapadékhoz.  Mondjuk a  NYÍL-ZÁPOR"

A nyílzáporban sincs benne a szaporodás, szaporítás jelentés, ahogy a záporban sem.

"Én nem tudom miért nem lehet elhinni ami kristálytiszta,  logikus,  világos és egyértelműnek is látszó."

Pont ezért, mert egyértelműnek látszik, a látszat meg köztudottan csal.

Tehát a látszaton kívül valamilyen bizonyíték is szüksége...

"Gyarmathy szerint  záport és  szaporát  is jelent,  honnan  záporeső =  szapora eső ."

Remélem nem zavar, hogy most Te hoztál egy "durva tájszólás"-t bizonyítékként...

"Én is pontosan erről beszélek !..."

Nem, Te arról beszélsz, "Kiinduló  szavunk a SZAPORA, [...]   A ZÁPOR  szó közvetlen előzménye."

Meglehet - és nincs okom kétségbe vonni, hogy a ZAPORA szó is jelen volt a székelyeknél, de arra kíváncsi lennék, hogy náluk a juhok vajon zaporodtak, vagy szaporodtak?

És ők vajon zaporították, vagy szaporították a muskátlit? És az idei ellést zaporulatnak, vagy szaporulatnak nevezték?

Kár, hogy Gyarmathy nem tért ki a ZAPORa szó egyéb toldalékolt változataira... Talán azért, mert nem volt ilyen, s egy kivétellel állunk szemben, ami érthető a két szó nagyon közeli jelentése okán. De tételezzük föl, hogy mégis voltak a ZAPORa szónak toldalékolt alakjai (Zaporodik, zaporít, zaporázza, zaporulat...), akkor ezek miért nem szerepelnek aszótárban? - Erős a gyanúm, azért, mert ilyen toldalékolt változatokkal nem találkozott sem Gyarmathy, sem mások.

Előzmény: Igazság80 (3680)