Igazság80 Creative Commons License 2024.09.22 0 0 3677

3675.  írásban  írtam még  a  NEDŰ---NEDV  dologra,  ami megkerülhetetlen  tényeken alapszik.   El kéne olvasni  amit írok !  Már rég kint volt  amikor  írni kezdtél.    A NEDŰ  gyakorlatilag  egy újkori  szó már.

Ne csak nézz, láss !   Van egy ismert mondásunk.   És ha olvasol, értelmezz !     Én a "durva tájszólásról"  beszéltem,  amit igen is  rontott beszédnek tartok.   Nem az ártatlan tájnyelvi  apró eltérésekre gondoltam,  ne forgasd már ki a szavam ! 

Igen akinél  az OTTHON   OTT-HOL ,  mert van ugye ilyen,  az teljesen rendben van,  mert  ő is ugyanazt mondja  csak másképpen.   Gyakorlatilag itt az utótag egy másik szó,  így is helyes.  Egyiknél HON  a szó, míg a másiknál a HOL,  vagyis a HELY.   Nem véletlen HOL a HELY  kérdése.   Ez helyes így is,  tudatos szóképzés eredménye,  csak ő ezt szokta meg.

De aki  JÓZSI  helyett JÁÚÓZSÍÍ  mond ki, az  tetszik vagy sem de egy elbarmolt  és elrontott szöveget nyom,  és  a legtöbbször  az ennyire durván  szétváltoztatott  szókincsű figura  hát  valljuk meg azért a legtöbb esetben nem a szellemi  piramis csúcsdíszeként funkcionáló  személy  többnyire. 

Ennyit erről, értsd félre,  ha így jobb.))

Az ÍV és társai kapcsán is szélkakas módjára nyilatkozol,  nem tudom már lekövetni hogy épp ebben a pillanatban  hogyan gondolod.  Én csak annyit tudok biztosan hogy  bárhogyan is gondolod,  az  egészen biztosan  meg fog változni hamarosan.))     És én olyasvalakivel vitázok,  aki  folyton  ezt teszi.  Egyik nap kijelenti hogy márpedig a hangok nem írhatóak át.  Másnap meg azzal jön hogy magánhangzó mássalhangzóvá képes alakulni csak úgy pikk-pakk mert valakinek ez a hóbortja. 

Amúgy az  evés/ivás  meg a üvölt szavaknak semmi köze az ÍV/ÖV/ÉV  dolgokhoz.   Szótő szintjén sem egyeznek,  előbbiek egyhangosak csak,  volt már szó róluk is,  biztos hogy nem emlékszel rá gondolom.))

SZAPORA--ZÁPOR   (szapora esőként)  jelentésben is egy.  De már írtam, hogy a  ZÁPOR már főnévvé önállósult,  új szó született meg.  És a SZAPORA  szóból.  Már a képzettből bizony.  De idiótaság ezen vitáznod, mert  a SZAPOR-ESŐ  már önmagában bizonyíték erre...

Előzmény: kitadimanta (3676)