1: oké...
2: Igen, de többször tűnik ez egyfajta "becéző" (be van CÉ-zve !) szónak mintsem a tényleges kicsi méretre utalna. Személyneveknél is gyakori, a behemót figura is a közvetlen környezetében JÓSKA lesz ha épp József a rendes neve.
3: Oké...
4: KÉJ, KEDV, KEGY, KI : Ezeket tisztázni kéne, mert tényleg teljes itt a kavar a rendszerben, kábé mindenki mást mond, valakik még elhajlást találnak ezekben, szerintem sem közösíthetőek ezek a szavak ezzel egyikük sem. És lehet hogy csak ez a közös bennük. Jó mondjuk a KÉJ/KEDV egyből gyökerezik minden bizonnyal.
A kedVes V-je vendéghang, sok szavunkban van ilyen a toldalékolásoknál. Hogy ne kees kelljen mondanunk. NEDŰ---NEDVES Mert a NEDŰES elég hülyén kimondható, a magyar nyelv ezekre kitalálta a vendéghang V használatát az ilyen esetekre, és nagyon helyesen.
5: A KI és a KIÉ nem csak kérdőszavak a személlyel kapcsolatosan. Ott vannak a BÁRKI/VALAKI/MINDENKI/AKIÉ/ szavakban is. És a KIÉ az valójában KIJÉ mert ez birtokos eset, valakinek a valami-JE lesz.
A KI és KIÉ szavak nem csak kérdőek, az AKI és AKIÉ társai . KI korán kel aranyat lel. KIÉ az iskola, azé a jövendő . Még mondásokban is ott vannak és nagyon nem kérdőszóként. És ez a régebbi dolog, nem valami új hullámos dolog.
A kérdőszavaknak meg nagyon is köze van más szavakhoz is. Elég ha a HOL kérdésünket említem ami a HELY amire rákérdez. Egyértelműen összefüggnek és valamelyik szó a másik által jött létre.
De a MI szóból is használtak MILYES-t is. Sőt a MI szóból van a MINT szó is, és ebből van a MINTA szavunk is, mert olyan MINT A másik ! Sok szavunk már egy kész másikból születik meg, de írtam már ezekre kismillió példát, és még fogok is ilyeneket. Nem csak továbbépítve hanem egy apró módosítással is ez kivitelezhető. De elég csak ehhez a földrajzi neveinket megnézni, egy ERDŐ ezekben ARDÓ lehet.
Az év amelyet elhagyunk már TÁVOLI lesz, és innentől TAVALY amit mondunk rá. Ez utóbbi szót egyáltalán nem kellett már gyöktől kezdve felépíteni, mert az új szavunk alapja teljes egészében egy másik szó, ráadásul mindez a már készre ragozott formájában.
Ha az efféle szóképzéseket letagadod , akkor nem fogod megérteni még a saját nyelvünket sem sok szó esetén. Mert nem kevés szavunk van ami ilyen...