divaoni01 Creative Commons License 2024.09.17 0 1 220644

AOTD on

ZZ Top - ZZ Top's First Album (1971)

Latzi zabolátlan kritikája nyomán persze tettem még egy próbát a The Company Band-dal és hát ja biztosan lehet onnan is nézni ahonnan ő nézi, azaz hallgatja. No, de nézzük a ZZ debut-ot, melynek évjárata szinte már a tökéletes kategória. És nem is kellett csalatkoznom ezúttal sem ebben az évszámban. Amolyan útkeresősen, demoszerűen szabad, a későbbi nagyon jellegzetes sound-juk még csak nyomokban jön elő. A Hendrix, Roky Erickson féle gitárközpontúság és hasonló misztikus délvidéki életérzések viszont annál inkább tettenérhetőek. A legkevésbé sem lekerített, sallangmentesre polirozott kompakt albumot hallunk, hanem a demó világ sava-borsát jelentő ilyet is olyat, amolyat is megpróbálunk típusút. Hangulatokat festve ötletelgetünk kb félig kidolgozva, bele bele kapunk tetszetős dolgokba, de általában kibontatlanul hagyva had vigye a szél amerre csak akarja, kedve szerint. Őszintén szólva rendkivül szeretem az ilyen kiforratlan, kreatív kisérletezgetős attitüdöt. Kétszer meghallgattam már és asszem még jó párszor megfogom ezután is.

7,7/10 

AOTD off