Igazság80 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 3623

Azon kívül hogy pusztán csak minősítgetsz,  semmivel sem tudod cáfolni  az írásom érdemben.   Ami  egyébként egy kézenfekvő magyarázat  lehet a szóra.   Szerintem pedig a legvalószínűbb hogy a KITÚR  képzete a KOTOR,  talán egy  tájszólás  később megszokottá vált szava, vagy akár tudatos képzés  ezt nem tudom,  de a két szó közt  erősen gyanús a kapcsolat.  

A szavaknak nemcsak a hangalakjuk egybevágó,  hanem a jelentésük is,  gyakorlatilag simán  mondhatjuk hogy szinonima a két kifejezés.  "

Többféle eredeztetést is olvasni,  meglepő módon amúgy a Wikiszótár  pont ugyanezt a kapcsolatot írja  le,  amit én is megtettem.  

A másik hogy  a "kattogó"  magyarázat  amit a fősodratú ír, az nem kielégítő  ugyanis  nem ilyen a  kotorászás hangja.  Eleve  föld ásásra vonatkozott eleinte.   Az meg ss-sss-sss hangú,  ezért áS az ÁS ige.

CZ-F  ugyan értelmezi a szót,  de nem magyarázza meg sehogyan sem hogy mi is ez.  

Ja és van még néhány  hasonlóan képzett  szavunk ahol az igekötőt már  nem elkülönülve tartjuk számon,  hanem  a szó szerves részeként beépült  és eggyé vált vele.   A  BÓDUL  szónak is  ugyanígy köze lehet erősen a BEDŐL  szóhoz,   itt is a hangalaki közelségen felül egybevágnak a jelentések...

Előzmény: ketni (3622)