Igazad van. Sajnos a módszerváltás nem változtatta meg a szocializmusban kialakult mentalitást. Már nem tudom ki mondta, de tökéletesen igaza van: "a rendszerváltás után az emberek a korábbi szociális juttatásokat és létbiztonságot a kapitalista jövedelemmel hitték eljönni. Hát ez nem jött össze. A bérek még mindig nagyon messze vannak az EU átlagtól (nem a felső pár ezer "csókosról" beszélek), a gondolkodás meg maradt a szocializmus szolgalelkűsége.
Amikor sikerült az orosz csapatokat hazaküldeni, reális esély lett volna semlegesnek lenni akárcsak a szomszédos Ausztria. Akkor még a Honvédségnél dolgoztam (polgári alkalmazottként). Egy eléggé magas beosztású főtiszt ismerősöm mondta a NATO csatlakozás után: azért lettünk NATO tagok, mert a Honvédelmi Minisztériumban annnyira hozzászoktak, hogy egy nagyhatalom ülepét kell nyalni, hogy nem vállalták be egy semleges ország katonai vezetését. Ha már az oroszoktól megszabadultunk, nyaljuk a csillagos-sávos ülepet.
A szemetes utcákról meg annyit, hogy engem naponta felháborít, hogy a bagósok legtermészetesebb dolga az elszívott csikket ott elejteni ahol épp vannak. A sok bunkó autós is nem ám a kocsiba hamuzik, gondosan kinyújtja a kezét az ablakon és az utcára szórja a hamut. A csikket meg elegánsan kipöccenti az ablakon. Legszívesebben megetetném velük nem csak azt az egyet, hanem amit addigi életükben szemétként elszórtak. Persze rögtön jönnek a nagy öntudattal, hogy szerves anyag és előbb utóbb lebomlik. Az agyuk, legfeljebb. Meg lehet nézni bármelyik busz- vagy villamosmegálló környékét, de akár a járdák melletti szegélyt is. A krumpli és más zöldséghéj is lebomlik, mégsem szórjuk ki az utcára. Legalábbis mi. Lehet, hogy a bagósok azt is.