Igazság80 Creative Commons License 2024.09.13 0 0 3581

Az van hogy nem értesz valamit. És még te vagdalkozol.  Ugyan már... Vegyél vissza!  Az IKES  igékkel jól bemutattam hogy  miről szól a dolog.   ALUSZÉKONY  előzménye az ALSZIK ,  de a hosszabb szavunk  az egy melléknév.     Egy jelzőszó.   Aki ALUSZÉKONY az ALSZIK sokat.  Szerinted mi a fasz az ALUSZÉK?!...     Aluminium szék?     Az az alszik megfelelője.

Csakhogy  főneveket is képez így a nyelvünk,  és emiatt a nem ikes igéknél  nem tudnánk megírni a főnevet és a melléknevet egyszerre ha nem így képezné a nyelv. 

Példa szópár.     Van TEREM  ige,  ez nem ikes ige.   Ebből tudok főnevet képezni ,  TERMÉNY .   Na de a TERMÉKENY melléknév  nem lehet ugyanaz a szó mint TERMÉNY,  ezért ezt is ugyanúgy a hosszabbra írják meg.   Nem  tudom érted é a lényeget.  Szerintem biztos nem, de azért csak mondom hátha.))  Tehát így egyszerre lehet főneved és mellékneved is.  

A nyelvtankönyv  jó dolog,  megmondja melyik  toldalékunk mire használjuk.   De azt nem hogy  miből lett és mit is jelent.  Már amikor jelentése van.    Ezt bizony nekünk kell kitalálni.

Azt nem írja le hogy az EMELET  szó az EMELT  szó képzete.    És azt sem írja le hogy az -ÁSZ és --ÉSZ  képzésű főneveink alapja  az -os/es/ös/és   képzésű  melléknevek általában.   De logikus, az ERDŐS  ember lehet  ERDÉSZ .   Nyelvtankönyvbe ne keresd,  ez a kapcsolódás nem lesz benne.))...

Előzmény: kitadimanta (3579)