Az van hogy nem értesz valamit. És még te vagdalkozol. Ugyan már... Vegyél vissza! Az IKES igékkel jól bemutattam hogy miről szól a dolog. ALUSZÉKONY előzménye az ALSZIK , de a hosszabb szavunk az egy melléknév. Egy jelzőszó. Aki ALUSZÉKONY az ALSZIK sokat. Szerinted mi a fasz az ALUSZÉK?!... Aluminium szék? Az az alszik megfelelője.
Csakhogy főneveket is képez így a nyelvünk, és emiatt a nem ikes igéknél nem tudnánk megírni a főnevet és a melléknevet egyszerre ha nem így képezné a nyelv.
Példa szópár. Van TEREM ige, ez nem ikes ige. Ebből tudok főnevet képezni , TERMÉNY . Na de a TERMÉKENY melléknév nem lehet ugyanaz a szó mint TERMÉNY, ezért ezt is ugyanúgy a hosszabbra írják meg. Nem tudom érted é a lényeget. Szerintem biztos nem, de azért csak mondom hátha.)) Tehát így egyszerre lehet főneved és mellékneved is.
A nyelvtankönyv jó dolog, megmondja melyik toldalékunk mire használjuk. De azt nem hogy miből lett és mit is jelent. Már amikor jelentése van. Ezt bizony nekünk kell kitalálni.
Azt nem írja le hogy az EMELET szó az EMELT szó képzete. És azt sem írja le hogy az -ÁSZ és --ÉSZ képzésű főneveink alapja az -os/es/ös/és képzésű melléknevek általában. De logikus, az ERDŐS ember lehet ERDÉSZ . Nyelvtankönyvbe ne keresd, ez a kapcsolódás nem lesz benne.))...