Igazság80 Creative Commons License 2024.09.10 0 0 3562

1 :  Csak rá kell nézni a KÖLES  dologra .))   KÖRÖS,  ez ad magyarázatot rá.   Nem egy olyan bonyolult dolog ez.  Tudom  ez hihetetlen.))   

2:  Ja csak  nem veszed figyelembe hogy  az azonosnak tűnő  szóbefejezők  korántsem  ugyanazok egészen.   Más  az önálló --ány/ény  stb.  végződés,  mint  mondjuk a --mány és a --kány  amelyek eleve így 3 hangosan képviselnek egy egységet.    

Az  -  ény/--ány  befejezés sem egységes .    De egyébként mi a faszból lenne a  FÜGGÖNY  ha nem a FÜGGŐ  szóból,  ne  dühíts már ilyen amatőrségekkel.     Van FÜGG aztán FÜGGŐ,  amit erre tettek az a FÜGGŐN  volt rajta,  és 1800 környékén kezdtek ezek NY-esedni a végén,  gondolom szánt szándékkal hogy önálló főnév  legyen  a FÜGGŐN  elhelyezett  textil. 

Hasonló mintájú a  MAGÁN--MAGÁNY ,    TALÁN--TALÁNY ,     TOKÁN  lévő hús volt régen a TOKÁNY  megnevezése.    Ma már nem így értendő.     Ha valami NÉHÁN  van  abból NÉHÁNY  lehet.)) 

A módszerrel szuperül megfejthető  a  HIÁNY  szavunk,  ami a korábbi HÍJÁN képzete.  Mondom hogy egymásból is fejlődnek új szavak !   Ugyanígy megfejthető  a KÖKÉNY  szavunk is.   Nem a formája hangsúlyos itt,  sok téves  levezetést olvasni.  A  színe a fontos mert KÉKEN  néz ki a KÖKÉNY. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3:   például  a TABLET  is  új találmány ettől még az ősi TÁBLA  szó az alapja.     A több ezer éves ,  az írott emlékeket sok ezer évvel megelőző  dolgokat csak találgatni tudod,  ezzel hiába is áltatod magad hogy  ezeket te csikkzsebből bemondod  ,  mert csak totózni  lehet  konkrétan ismert hangalakok nélkül.  

Ami  viszont valós  és kézzelfoghatóan előttünk van az a szókészletünk,  és annak az igen változatos  megnyilvánulási  formái/képzési módjai .  Erre lehet építeni.  Ezekből és az idegenben átmódosított  magyaros, konkrétan létező már ismert szavakból  lehet  kiindulni,  találgatásokkal vagy  képzelődésekkel  is be lehet adott esetben találni,  csak  azt meg igazolni  kihívás. 

4:  Mi köze a kínainak  a témánkhoz?...   Kurvára semmi...  De írtam már hosszabban  csak gondolom nem értél még oda.

5:  Az ENTER/ENTRY/iNTRA/INTRA  dolgot is írtam  most nemrég ,  kifejtve igen bőségesen alátámasztva.  Gondolom még oda se értél,  pedig már korábban is írtam hogy  az íráskor jó lenne ha megnéznéd az azóta beírtakat is,  mert így  olyan dolgot feszegetsz amire már rég válaszoltam kielégítően.  

Akinek ez az imént nemrég írt  3559.  végén feljegyzett sem  elegendő  gondolatébresztőnek,  azzal tényleg nincs mit tenni szerintem...

Előzmény: kitadimanta (3561)