1 : Csak rá kell nézni a KÖLES dologra .)) KÖRÖS, ez ad magyarázatot rá. Nem egy olyan bonyolult dolog ez. Tudom ez hihetetlen.))
2: Ja csak nem veszed figyelembe hogy az azonosnak tűnő szóbefejezők korántsem ugyanazok egészen. Más az önálló --ány/ény stb. végződés, mint mondjuk a --mány és a --kány amelyek eleve így 3 hangosan képviselnek egy egységet.
Az - ény/--ány befejezés sem egységes . De egyébként mi a faszból lenne a FÜGGÖNY ha nem a FÜGGŐ szóból, ne dühíts már ilyen amatőrségekkel. Van FÜGG aztán FÜGGŐ, amit erre tettek az a FÜGGŐN volt rajta, és 1800 környékén kezdtek ezek NY-esedni a végén, gondolom szánt szándékkal hogy önálló főnév legyen a FÜGGŐN elhelyezett textil.
Hasonló mintájú a MAGÁN--MAGÁNY , TALÁN--TALÁNY , TOKÁN lévő hús volt régen a TOKÁNY megnevezése. Ma már nem így értendő. Ha valami NÉHÁN van abból NÉHÁNY lehet.))
A módszerrel szuperül megfejthető a HIÁNY szavunk, ami a korábbi HÍJÁN képzete. Mondom hogy egymásból is fejlődnek új szavak ! Ugyanígy megfejthető a KÖKÉNY szavunk is. Nem a formája hangsúlyos itt, sok téves levezetést olvasni. A színe a fontos mert KÉKEN néz ki a KÖKÉNY.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3: például a TABLET is új találmány ettől még az ősi TÁBLA szó az alapja. A több ezer éves , az írott emlékeket sok ezer évvel megelőző dolgokat csak találgatni tudod, ezzel hiába is áltatod magad hogy ezeket te csikkzsebből bemondod , mert csak totózni lehet konkrétan ismert hangalakok nélkül.
Ami viszont valós és kézzelfoghatóan előttünk van az a szókészletünk, és annak az igen változatos megnyilvánulási formái/képzési módjai . Erre lehet építeni. Ezekből és az idegenben átmódosított magyaros, konkrétan létező már ismert szavakból lehet kiindulni, találgatásokkal vagy képzelődésekkel is be lehet adott esetben találni, csak azt meg igazolni kihívás.
4: Mi köze a kínainak a témánkhoz?... Kurvára semmi... De írtam már hosszabban csak gondolom nem értél még oda.
5: Az ENTER/ENTRY/iNTRA/INTRA dolgot is írtam most nemrég , kifejtve igen bőségesen alátámasztva. Gondolom még oda se értél, pedig már korábban is írtam hogy az íráskor jó lenne ha megnéznéd az azóta beírtakat is, mert így olyan dolgot feszegetsz amire már rég válaszoltam kielégítően.
Akinek ez az imént nemrég írt 3559. végén feljegyzett sem elegendő gondolatébresztőnek, azzal tényleg nincs mit tenni szerintem...