Igazság80 Creative Commons License 2024.09.10 0 0 3556

Folytatás .

3:  Bocs de a KÖRÖS  és a KÖLES  alapjelentésben egy.  Ha a gabonaszemeket nézzük is KÖRÖS,   ráadásul a  KÖRÖS  folyó  bizonyos részeit  KÖLES  nevezték meg  a régebbi időkben bizonyosan.  Ez is arra mutat hogy  összetartoznak eme fogalmak.     Hogy némi közük van egymáshoz.))

4:  FAL/FEL/FIL/FÖL/FÜL és a többi  közvetlenül vagy közvetetten mind  a FEL/FÖL  fogalmához tartozó kifejezések.   A FAL eléggé közvetlen kapcsolat. 

5: FÜGGÖNY a FÜGGŐ szó képzete.  

6:  Nem tudok egyetérteni, parttalan vitába meg nem szállok be.   

7:   Nem tudsz időrendet felállítani   a nyelvemlékeinket időben messze megelőző  szavainkról.  Főleg nem azt megállapítani hogy egy "SZER"  gyöknek  a SZÁR/SZER/SZÉR/SZÓR  stb.  magánhangzós kombinációinak vajon melyik eleme korábbi.   Mivel  mindegyiken találhatóak olyan alapvető szavaink,  amelyek  mind-mind külön is igényt tarthatnak az ősiségre.     

Azt meg mindig  figyelembe  kell vennünk hogy bárminek  a mai megnevezése egyáltalán nem biztos hogy a legősibb megnevezése is,  mivel  mindig  számolnunk kell azzal hogy esetleg valaha volt rá még ősibb megnevezés is,  amely idővel kiment  a "divatból"  .    Lásd a TŰZ  alapvető szavunkat,  amelyet  PIR(O)  megnevezéssel illetek.   Erről épp még tudunk  hogy létezett,  sőt fontos  gyökérelem a nyelvünkben. 

8:   Most már régóta és tömegesen  foglalkozom az idegen szavakkal.   Átírt hangalakú, és a már  nyelvünkön készült ragozott formákkal vannak ezek tele.    Tehát ebből arra kell következtessek hogy  még mielőtt a soknyelvűség kialakult volna,  már réges-régen  toldalékolt és  ragozott ősmag(yar)  kifejezéseink voltak.   

És ebből  "idegenedtek"  el  a "többiek" .    Akik eleve  nem is  tartanak számon gyököket,  a létezésükről sem tudnak.))     Főleg nem a nyelvükben  megbúvó magyarul érthető  toldásokról/ragozásokról.   Erről lehet nem tudomást venni,  én  inkább meg tovább kutatom  azt ami számomra már  megállapítást nyert.  

Mert még nagyon sok érdekes dolog van/lesz  ebben a talonban,  és én bizony a lehető legtöbb kártyalapot  amint tudom kiterítem.   

ENTER  az INTRO   latinból  lett,  tehát az angol  szó már egy TR--RT  hangcserés  produkció. De nem minden szavuknál.  Persze azt elfelejtik írni hogy az INTRO  mögött eleve a magyar (B)ENTRE   van,   már a sima zenei INTRO  is  egyfajta bevezető,  indulunk BENTRE...

Előzmény: kitadimanta (3554)