Értékelés?
Ha alaphangon akarnám írni, akkor azt pötyögném, hogy katasztrófa, de álljunk hozzá pozitívan,
bár 6x annyiba került a saját parim, mintha boltba, piacon vettem volna, de a nehézségek ellenére mégis volt mit szüretelni)
Ez a szezon számomra tanúságokban bővelkedett!
1./ járt utat járatlanra ne cseréld le!
Ez alatt arra gondolok, hogy nagyon sokféle új paradicsomra tettem szert,
( és mint a gyerekek a játékboltba, tanácstalan voltam)
nem tudtam eldönteni, hogy melyiket ne ültessem el, így lett 31 féle pari a kertbe, amiből huszonegynéhány vadi új,
és nem pont csalódás mentes szüretet eredményezett, mert sok esetben nem azt hozta amit a neten "fajtájáról" írnak.
Ezért írtam a járt útról, mert ha most kezdeném a szezont, felesbe, vagy még kevesebb új fajtát ültetnék egyszerre,
és többségében a régi bevált fajtákat favorizálnám, nem cserélném le a régi fajtákat, max mellé ültetnék fajtánként 1-2 szál újat.
2./ Nem kell sok mini!
Bár a mini sokkal több termést ad, és eddigi tapasztalataim során számomra sokkal édesebb, ízesebb mint a nagy fajták,
de ha nincs rá fogyasztói kapacitás, akkor két főre 5-6 bokor bőven elég, mert a többi csak felesleget termel.
(mondjuk a szomszédok, rokonok jól járnak vele:) csak a vele való munkába nem osztoznak velem:(
3./Szinek!
Jó pár évvel ezelőtt kaptam normál méretű sárga parit, akkor nem jött be, de azóta valahogyan mindig kerül a parik közé, de csak mini formában.
Idén több féle sárga normál, és mini paradicsomom volt, de a nagyokban ismételten csalódtam.
Le kell szögezzem a sárga normál méretű paradicsom nekem nem jön be, ellenben a sárga minik a legédesebbek!
Tavaly a mini, narancs datolya, idén a Boliviai vad sárga volt a "cukor" favorit.
A zöld sárga csíkokkal, és a zöld piros csíkokkal szintén nagyon különleges ízvilágot hozott.
A Feketés paradicsomok (több féle volt), 1 kivételével csalódást okoztak.
Nagyon klassz volt a reggeli szüreteknél a színekben bővelkedő paradicsomos tál, de szerintem ennyi féle paradicsomot többet nem fogok ültetni!
4./Mennyiség!
Ahhoz képest, hogy összesen 20 bokor paradicsomot szerettem volna ültetni, többszörösét sikerült, és még sem volt annyi termés mint amennyit vártam.
A tobzódás elmaradt, "mertugyehogyugye", a mini nem tömeg, és a kedves velünk élő "élősködők" szeretik a potya kaját, így ők is segítettek "lakmározni":(
5./Minőség!
Vagyis a téli befőzést figyelembe véve, a "sokszín világ" gyenge lét eredményez!
Van pár mini amit jó befőzni, de a régi beváltakat kell legalább felesbe ültetni.
6./Időjárás - kártevők!
Nyáron azt gondoltam, milyen jó, hogy a szétszóródott magvakból "gondoskodás mentes" erős palánta nőt, jövőre nem is nevelek előre csak pár darabot.
Most az elmúlt időszakból okulva, lehet már karácsonykor el kellene ültetni a magok nagy részét, hogy a nyári direkt időjárás,
és a kártevők megjelenése előtt a befőzés megtörténjen, és utána ha már beköszönt az afrikai nyár, csak kevés bokor túlélésével kelljen bajlódni,
ami a napi zöldségmennyiséget biztosítja.
Ugyanis most az ideg tornászik az agytekervényeimen, amikor szedem a parit, és kb 20 szemből ha kettő tökéletes?
Ezért úgy döntöttem, hogy már több mint egy hete a paradicsom nagy részét leszüreteltem, a zöldeket beládáztam, a meglévőket már nem locsolom,
és szomorúan nézem, hogy mennyi termés lenne még, ha a velünk élő "társélőlények" békén hagynák őket :(