szicsu1007 Creative Commons License 2024.09.06 0 0 21625

Szóval nehéz dolog ez a fajtaválasztás, mindegyik fajtának van valamilyen hátránya.

Van!:-(((

A Ceglédi óriásról 2010-től 2019-ig ilyen gyümölcsöket szedtünk. És ajándékba osztogattuk a szomszédoknak. Több helyen írják, hogy gyümölcse 50-80 g. Nohát ez 100 g!

De 2020 óta szinte kóstoló sincs rajta (négy éve). Régóta vírusos tünetet mutat (leopárdos magok), de nem volt szívem kivágni (erről itt megoszlanak a vélemények!). De ezzel az erővel a Stanley és Sermina(?) szilvafákat is kivághattam volna. (A Stanley termését nem győzzük enni és elrakni 15 év óta minden évben!).

Volt egy másik kajszim; Gönci magyar kajszi. Elvileg porzónak választottam a Ceglédi óriás mellé. Most mondhatnátok, hogy ez nem jó pollenadó, de a Ceglédi óriásom 2019-ig mindig jól termett (talán máshonnan jöttek a méhek porozni). De ez már a múlté, mert a Gönci magyar kajszit elvitte a fitoplazma 2024 tavaszán. Kivágtam.

No most kellene valami új kajszi fa. Ami önmagában is megállná a helyét (netán önporzó), és nem baj, ha beporozná a Ceglédi óriást. Bár ha tudomásul veszem, hogy Magyarországon a Ceglédi óriás a legkevésbé fagytűrő fajta (ezt több helyen leírja az internet), akkor ne legyek optimista!!!

És ha lemondok a Ceglédi óriás terméséről (jövőre akár ki is vághatom!), akkor most jön a fajtaválasztás nehéz kérdése - egyetlen kajszifát akarok ültetni most ősszel (2024).

Kizárásos alapon próbálok választani. Ehhez persze fel kell sorolnom, hogy milyen szempontok alapján zárok ki (vagy választok) egy fajtát. Problémák, amiket el kellene kerülnöm (elől az általam súlyosnak ítélt problémák):

- fagyérzékenység (főleg virágzásban)

- sharka vírusra való érzékenység

- monília

- levélfoltosság

- szárazságtűrés

Ha elfagy a barackvirágom, akkor teljesen mindegy, hogy a "másik" négytől van-e valami baja. Olvastam egy ilyet a neten:

Fagyérzékenység virágzáskor

Legérzékenyebb: Ceglédi óriás

Közepesen: Gönci magyar kajszi, Magyar kajszi, Pannonia, Rakovszky

Meglehetősen ellenálló: Bergeron, Budapest, Harglow, Kioto, Sirena

Most nem bonyolítanám azzal, hogy pl mi a helyzet a mélynyugalmi elfagyással:-((. Mert ott már más a sorrend!

Ha netán megtámadja a vírus (vagy már úgy kapom a kertészetből:-(((), akkor még évekig ehetek róla a fenti példám alapján.

És mivel én nem vagyok bio, monília és levélfoltosság ellen majd rendszeresen permetezek.

Meg locsolgatom...

No de várjunk csak! És hol vannak a jó tulajdonságok:

- íz

- befőzésre való

- önporzó

- korán termőre fordul

- rendszeresen és bőven terem

- gyümölcsméret (isten veled 100 grammos Ceglédi óriás!)

- növekedési erély

- magasság

Ne higgyétek, hogy már tudtam választani:-(((((((

De rajta vagyok....

Előzmény: firpoliono2 (21624)