Alternative Thor Creative Commons License 2024.08.21 0 4 220178

AOTD on

Black Sabbath - Vol 4

Ha gyakorlatilag a fél metálvilág egy lemezt tart etalonnak immár sok évtizede, akkor arról mi a fene rosszat lehetne írni. Márpedig - a Masterrel együtt - a Vol 4 a stonernek és összes stílusrokonának az alfája. Sőt. Megkockáztatom, az, hogy a heavy metal később ennyire színes és sok hatást magába olvasztó műfaj lett, a Vol 4-nak köszönhető. Most megpróbáltam kritikusan hozzáállni, úgy hallgatni, mintha még sohasem hallottam volna (persze ez elég reménytelen), kettőt hátralépve kicsit távolabbról szemlélni, találok-e benne hibát, dehát nem találok, ez egyszerűen tökéletes. Nekem még a Changesszel sincs semmi bajom, általa a zongorás balladát is a Sabbath legalizálta a metálban. Az Under the Sun pedig a záródaljellegű záródal prototípusa azzal a 3.57-kor kezdődő riffeléssel. Ilyet is millióan írtak azóta. Persze hiába a látszólag egyszerű recept, a tökéletes minta, azért ismét, századszor is le kell szögeznem, hogy senkinek még csak megközelíteni sem sikerült azt, amit ez a négy ember együtt csinált. 10/10

AOTD off

Előzmény: divaoni01 (220172)