Angel 2 Creative Commons License 2000.06.06 0 0 523
Emberek!
Végre újra fog élni a topic?! Hála neked Ranger. Visszatérve a Bonanza szám (örülök Szigi, hogy eltaláltam. Mellesleg nekem a Búcsúdal az abszolút kedvencem és a Persze hajnal van megint) értelmezésére én is durvább dolgot gondolok a sorok mögé. Mondjuk, lehet, hogy nincsen igazam, de talán „még egy” (még az is sok lenne, nem hogy több…) nemi erőszak is belefér. „Megalázó kaland kegyetlen ölelés, halvány ígéret jéghideg nevetés…” Ranger: pont ezért szerettem meg/bele Ákos dalaiba vagy inkább szövegeibe, mert van valami mondani valójuk. Előre is elnézést azoktól, akik a disco és egyéb általam igénytelennek titulált zenét szeretik, de nem akarok idézni egy szöveget sem, baromságok. Nincsen mondanivalójuk és hülyítik a népet. Szállj és a többiek. Nem mondom, hogy nem hallgatok + egy Freestylert, vagy egy Desert rose-t, mondjuk mindkettőben, van vmi, ami +fogható és mégis olyan „sláger” zene. Sok ismerősömtől hallom, hogy Ákos legjobb száma a Keresem az utam. Azt sem értem, hogy miért vonnak le következtetés 5 szám után, amit az évek során hallottak a rádiókban. Szerintem ezerszer többet ér akár egy Ez a miénk, vagy egy Csillagok alatt. (tudom, hogy nem tartozik ide, de azért leírom, hogy a Desert rose az egyik legjobb száma Stingnek, ha nem a legjobb és külön érdeme ez Cheba Mami-nak, aki az arab „vokalistája” a dalnak. Mit nem adnék, ha olyan hanggal áldott volna meg az ég, ami csak egy arabnak lehet. Mondjuk így sem panaszkodhatok...)
Visszatérve Ákosra, nagyon szépek a versei is, amiket nem zenésítettek meg. Pl.: Több, Közömbösítő gyógyító ének, Metro, vagy a Lassú flamenco. És még sorolhatnám. Eszembe jutott még vmi. Nem szeretek olvasni és soha nem is szerettem. Mikor Bonanzát kezdtem el hallgatni, elkezdtem hozzá olvasni. 1984-et, Brecht-nek majdnem az összes drámáját és eleinte nem tudtam kire, érti Ákos, hogy Berlioz, csupán ezért elolvastam a Mester és Margarita c. könyvet, (680 o. és ráadásul a 100 oldal körül, ha nem előbb a mi Berlioz-unk meghal) de nem lettem tőle kevesebb. Sőt több. Hát számomra ennyit jelent a jó zene és még nem mondtam el mindent. De talán az már nem is lenne fontos.
Angel