Biga Cubensis Creative Commons License 2024.08.12 0 0 85467

Jaja, én is így látom. A ChatGPT egész értelmes analízist adott, csak nem akartam bemásolni az egészet. Az is marha jó, hogy ez nem egyszerű kérdezek-felelek, hanem megjegyzi az eddigi beszélgetést. Először 600-800 ISD-t számolt, de aztán írtam neki, hogy hohó, az Executort+HCS-t is beleszámoltad? Akkor javította magát, hogy hát igen, ezek azért sok erőforrást elvittek, kevesebb lesz az :)

(Persze a szárazföldi erők is komoly erőforrásba kerülhetnek, de az most nem számoltuk bele.)

Még azt is hozzáfűzte, hogy az endori csatában lehetett volna sokkal több birodalmi hajó, de a következők miatt lett "csak" akkora az endori birodalmi erő (nyilván azon felül, hogy Lucas ennyit tudott 1984-ben megjeleníteni):

- Itt volt a flotta krémje, köztük az Executor és természetesen a HCS, aminek a főszerepet szánta a Császár, a flottának csak meg kellett akadályoznia a felkelő flotta elmenekülését (ez a ROTJ-ból is kiderül)

- Szándékosan nem vonultatott fel nagyobb erőket az Uralkodó, hogy a felkelők elbízzák magukat és meg merjék őket támadni

- Logisztikai és taktikai szempontokat is figyelembe vettek (a csatákat ugyanúgy emberek irányítják, mint a II.VH. hajócsatáit, és több ezer hajó koordinálása nem lenne túl hatékony, bár emlékeim szerint a regényben a Császár ebbe is besegített)

Egyébként azon gondolkoztam, hogy a Föld meg tudna-e építeni egy csillagrombolót, most nyilván figyelmen kívül hagyva, hogy technológiailag sehol sem vagyunk ehhez, csak nyersanyagok+munkaerő szintjén. A Föld össz acéltermelése 2022-ben 1,8 milliárd tonna volt, szóval acél van bőven :) Persze tekintve a Földön lévő nagyobb projektek időigényét (nagy hidak, gátak) melyek éveket vesznek igénybe, egy ISD-t azért elvehetne akár 10 évet, még ha minden ország össze is fogna.

Előzmény: Jani-wan. (85466)