heted7 Creative Commons License 2024.07.30 0 0 183343

"Ez valszeg azért van, mert a nyomás a külső hőmérséklet megnövekedése miatt megnő, és előbb lekapcsol a fűtőszál."

 

Ezt nem értem. Mi köze a fűtőszál kikapcsolásának a nyomáshoz? És egyáltalán, hol mért nyomsáról beszélsz?

 

Ami az időjárást illeti, ami számíthat, az a hőmérséklet, légnyomás, páratartalom. Nézzük sorban:

 

Hőmérséklet: A kérdés, hogy a főző, amiről beszélsz, hol van? Ha nem légkondicionált helyen, akkor max 10 fokkal lehet több nyáron, mint télen (gondolom azért télen fűtött helyen van), vagy inkább még kevesebbel. (Légkondicionált hely esetén még kevesebb a különbség.)  A kávét nagyságrendileg 90 fokon főzöd, és hagyod, hogy felmelegedjen a géped minél nagyobb része erre a hőmérsékletre. Ha a külső hőmérséklet magasabb, akkor hamarabb melegszik fel a gép, lassabban hűl le, de nem sokkal. A kávéfőző hőmérőjét nem kéne befolyásolja, hogy hány fokos a környező levegő.

Picit a bejövő víz is melegebb lehet, akár a vízcsőből jön, akár tartályból, ennek esetleg lehet relevanciája (de nem egy jó gépnél), de ez pont hogy kevésbé hőhiányossá tenné az italt.

 

A külső légnyomás időjárásfüggő, megnéztem, volt olyan januári nap, amikor annyi volt, mint most (1018 hPa). Pedig januárban azért hideg van, legalábbis ehhez képest.

 

Páratartalom: ez köztudottan számít a kávénak, de ha jól tudom, inkább a darálás kívánt finomságát befolyásolja.

 

Amúgy nem lehet megmérni az ital hőmérsékletét?

 

Előzmény: ogrEicsab (183342)