umnyo Creative Commons License 2024.07.28 0 0 98

Bár én nem eszem ilyesmit, de nem hiszem, hogy ez befolyásolja.

 

Sokan azt mondják a húsételek is megfelelő adalékok - fűszerek, só stb - hatására érik el azt az ízt, amit kívánatosnak tartanak. Én ezt megítélni nem tudom, de nem hiszem, hogy a húsevés befolyásolná az ízérzetet akármilyen irányban is.

 

Van más ami viszont nagyon. Egy példát hagy hozzak magam részéről. A sót. Itt hazánkban és rengeteg helyen rendkívül sósan táplálkozunk. Én is tizenévig ezt kaptam. Majd ha nem is teljesen de egyik napról a másikra elhagytam a sót. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy kb negyedére csökkent a sófogyasztásom, második lépcsőben pedig szinte teljesen elhagytam, azóta valamennyit visszatért). Pl a makrobiotikus táplálkozás is ilyen elvű. Eleinte minden teljesen íztelen, jellegtelen volt, mintha füvet legelnék. Aztán pár hét alatt elkezdtek előjönni a valódi ízek (érzékenyebb lettem), nem a sóval mint ízfokozóval támogatottan. Ekkor kezdtem el megismerni igazából a valódi ízeket....

 

Annyiban igazad tud lenni, hogy a húsételek jellemzően jelentős mennyiségű sóval készülnek. Legyen az egy pác, felvágott,szalámi, nyershús nitrites pácos kezelése stb, mind tömény sós cucc. És így mint sós alapanyag más síkra helyezi az ízérzékelést.

 

De ez a só miatt lesz, nem a hús miatt.

Előzmény: Csilliviri (92)