Hát igen, a döntés nem egyszerű és kell hozzá egy nagy adag "mák" (nem megenni, nem elszívni!)
Volt egy konvencionális évem mikor próbáltam "megismerni" a szőlőt (ez a topik volt a Bibliám meg a 'net'), majd a következő év januárjában növényvédelmi terveket szövögettem mikor feltettem a kérdést mi lenne ha...
Kötődésig volt konvencionális és bio keverék majd utána csak bio.
Azt követő két év csak bio (ismerkedés a feketerothadással) majd tavaly a peronosz is bemutatkozott... volt ott levél illetve fürt fertőzés is de maradt termés is elég.
Szóval, az első 4 évem igencsak kegyes volt egy lelkes kezdőnek. Nem szeretném elképzelni, hogy a váltás évében egy b@szott nagy fertőzés a szőlőben miféle törést okozott volna...
Most sem örülök egy-egy beteg levél jelenlétének, vagy egy billing leszáradásának de már tudom a helyén kezelni ...
Maci P rendelkezik ktg. hatékony tapasztalattal ezen a téren, míg nekem inkább az új termékek beillesztése 1-2 kihagyhatatlan mellé a "liebling-em" és vannak még sokan mások is akik tapasztalattal bírnak... ;-)
Nagyobb odafigyelést/jelenlétet igényel, több munkával és nagyobb ráfordítással (de olyan hobbít nem érdemes választani amire nem lehet a világ össze pénzét rákölteni)
Én is odafigyelek a "lovéra" és a kapuzárási pánik eljöttekor nem az asszonyt cseréltem le, fele-, harmad annyi idősre, hanem elkezdtem szőlővel, borral foglalatoskodni mert ez olcsóbb ;-)
Ha csak kis "tőkés" vagy párszáz tőkével, ne gondolkozz, vágj bele!
De ha nagy, tökös "tőkés"... akkor is ;-)