Az angolban a magyar újabb része :
ANY és a MANY , illetve SOME és a WHERE . Óh, hát ezek itt kétség kívül angol szavak, sokan ezt meg se kérdőjeleznék. Vagy eredetileg magyar szavak inkább ezek is. ANNYI és MENNYI, illetve SZÁM és HELY . Nézzünk ennek kicsit utána :
ANY : bármilyen, bármi, illetve számos kifejezésben előtag, többségében mennyiségi. ----------------
Régi formái : ANIE, ANNY, ANYIN . ANYONE : bárki, akárki ----- ANNYI egy valaki, vagyis ANNYI ÖN/ÉN közül egy. Angol egy az tuti fix hogy az ÉN szóból van. A kettő meg a TE. Én és te, ők így számoltak , a holland még ma is TWEE.
ANYHOW : mindenesetre, akárhogy, -------------- ANNYI-HOGY , a HOW is a HOGY szavunk elváltoztatott kiadása, kapott a végére egy gyönyörű dupla W hangot oda. Attól még mi nagyon jól tudjuk hogy mi ez.))
ANYWHERE : sehol, bárhol --------- ANNYI-HELY ahol a mi dolgunk lehet, hogy nem tudjuk pontosan megmondani. A "where" még külön később...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MANY : nagy mennyi-ség, sokaság, sok, számos ------- MENNYI a pontos szavunk, ebből jött létre.
Régi angolban MANYE/MENYE is volt. Ősgermán MENIE/MENJE csak hogy kétségünk se legyen, ez a mi magyar szavunk. Így születnek idegen szavak, elváltoztatják a már eleve ragozott magyar kifejezést.
Világszerte a nyelvekben van, például a koreai MANEUN használja ezt. De ENNYI---MENNYI---MEGANNYI azt bizony csak a magyar tudja.)) Itt van felépítve minden.
MANY a ONE : sok ember ------------ MENNYI ÖN/ÉN a helyszínen.))
HOW MANY : hány, mennyi, hány darab ------- De ez pontosan magyarul HOGY MENNYI
W MAN Y
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SOME : egy kis, bizonyos, néhány, kevés, egy része valaminek, valamennyi ---------- SZÁM szavunkból mindez. Régi angol SOM, SUM, germán SäM , SAM ismertek, szinte le se tagadhatnák mi ez. Főleg úgy hogy a SAME szó is ugyanez, ami odaát "ugyanaz" és "azonos" "megegyező" jelentésű, persze hiszen egyenlő a SZÁMA amit egyeztettek (!)
SOMEWHERE : valahol, valamerre ------------- nem tudni hol van. SZÁM-HELYE azaz számos elképzelhető helye van.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WHERE : hol/hová mint kérdőszó ------------ HELYE?... Ez a szavunk, a helyre kérdezünk rá. Régi angol HWAER, tehát itt még H-val kezd, persze már itt torz a dolog. A "HERE" dolog is a témához tartozik : itt, ide ----- HELYE van a dolognak kijelölve. Old Englis HER, itt már R betűs a vége. De a fríz HJIR, azaz itt még találkozunk a J hanggal is.
HERE IN : itt, ebben --- HELY-(B)EN
HEREIN egybeírva : e helyen ------- HELYEN
ADHERE : ragaszkodik, tapad --------- AD+HELYRE
CALL SOMEBODY HERE : idehív (valakit) Szintén HELYRE hívunk. ráadásul a CALL az a SZÓL szavunk lesz. Az "ógörög" KALÉÓ már a SZÓLÓ szavunk elbarmoltan, kezdő SZ helyett K-ra írva.
Csakhogy szólni SZÓval lehetséges. Magyar SZÓval építendő fel...