van_Persil Creative Commons License 2024.07.12 -17 1 27555

A káliszappanos permetlé hasonló eredményre vezethet.

Véletlenül se mondom, hogy ezt kell csinálni, de én így csinálnám (azaz feleösséget nem tudok vállalni egy esetleges perzselésért, ezért se adok szívesen konkrét permetezési tanácsot senkinek, mert ha gebasz van akkor jön a mutogatás meg a szidalmazás):

200 töke az 400 m2, kb 80 l permetlé kell, hogy tényleg csurogjon, a töménység 0,1-0,25% közötti (inkább a felsö határérték felé menni, mintsem az alsóhoz, azaz 100 l-hez kb 2 l káliszappan). ha a leveleken nincs fertözés, akkor esetleg célzottan csak a fürtökre kellene veretni, akkor kb a fele is elég lehet, de a "fürtökre" azt jelenti, hogy a csettegetö háti permetezövel be kell bújni minden egyes levél mögé, hogy minden fürt valósággal fürödjön a permetlében. célszerü este napnyugta körül csinálni, amennyire lehet, kerülve a direkt napsugárzást. Tudom, kényelmesebb hajnalban csinálni (én a traktorommal csak akkor tudok, este szürkületben életveszélyes a mikroteraszokon lavíroznom), de este lassabban száradnak a levelek, így nem alakulnak ki olyan könnyen koncentrált permetcsomók a levélen.

azt viszont tudom, hogy a 2000 l/ha-s káliszappanos permetlé használ, mert apám csinálta anno (kb 50 éve) és sikerült a lisztharmat fogságából megmentenie az egész ültetvényt, amikor már más szerek nem segítettek.

Előzmény: IsKol (27554)