Szóval:
ma fedeztük fel, hogy a szlovák faiskolából rendelt
(virágmoniliának nem állt ellen, de az ágak teljesen egészségesek maradtak,tehát moníliának toleráns?) szlovákiából rendelt kajszin mégis maradt egy szem termés, és érettnek is tünt.
Az érési idő is egybevág az ananász kajszéval (egy-két héttel a magyar kajszi előtt).
Ilyen citromsárga színe volt, az ízze finom volt, a termés elég nagy kb 6 cm átmérőjü gömb,
nagyon hasonlított az itt lévő képekre.
Finom volt persze, de ízben azért nem versenyez a magyar kajszival.
De a fát tavaly ültettem, istentelenül megnőtt, kb kétszer akkora mint az ugyanakkor ültetett
magyar kajszik, pedig a háztól kb. 4 méterre van, nem is egész nap van a napon.
Nem permeteztem semmivel,
a vastag ágak végig voltak virággal rakódva.
Valamilyen mirabolan alanyra van oltva.
(Majd megkeresem az ottani "fantázi" nevét, azt hiszem a törzsön még rajta van az eredeti adattábla.)
Ha ez ugyan az, akkor csak a virágmonilia ellen kell megvédeni, más nem nagyon támadja,
még a levéltetű sem.
De ha nem véded meg a virágmoníliától, a fa akkor is egészséges marad, csak termésed nem lesz.
Mert az ágak nem száradnak vissza, tehát erre valamelyest toleráns.