11_11 Creative Commons License 2024.06.29 -1 0 5622

Szent István Társulati Biblia     Makkabeusok I. könyve   1. fejezet:1-64 v

(1, 10, 13-15,   18, 29, 44-49, 54, 58, 63, v )

1. ELŐSZÓ Nagy Sándor és utódai. 1 Miután Macedóniai Fülöp fia, Sándor kivonult Chettimből, és legyőzte a perzsák és a médek királyát, Dáriust, helyette először Hellászon uralkodott királyként. Antiochusz Epifanész és a hellenizmus behatolása Izraelbe. 10 Istentelen sarj fakadt belőlük, Antiochusz Epifanész, Antiochusz királynak az egyik fia. Túsz volt Rómában, s a görög hatalom 137. esztendejében jutott uralomra. 13A népből néhányan készek voltak rá, hogy elmenjenek a királyhoz. Ez felhatalmazta őket, hogy pogány szokásokat vezessenek be. 14Pogány szokás szerint testgyakorló iskolát létesítettek Jeruzsálemben, újranövesztették előbőrüket, 15 és elpártoltak a szent szövetségtől. Szövetségre léptek a pogányokkal, s arra adták magukat, hogy vétkezzenek  .>>>>>>>

Makkabeusok I. könyve   2. fejezet: 1-70 v

(1-7, 12, 19-20, 27,  32-34, 40, 44, 47-48, 51, 53, 68, v )

2. MATTATIÁS SZENT HÁBORÚT KEZDEMÉNYEZ Mattatiás és fiai. 1Azokban a napokban lépett fel Mattatiás, János fia és Simeon unokája. Joarib fiai közül való pap volt Jeruzsálemben, de Modinban élt. 2 Öt fia volt: János, melléknevén Gaddi, 3 Simon, melléknevén Tasszi, 4 Júdás, melléknevén Makkabeus, 5 Eleazár, melléknevén Auaran és Jonatán, melléknevén Affusz. 6Amikor látta a Júdában és Jeruzsálemben végbemenő istenkáromlásokat, 7azt mondta: „Jaj nekem! Miért születtem? Azért, hogy lássam népem pusztulását és a szent város romjait, s hogy tétlenül üljek, amikor kiszolgáltatják az ellenségnek, a szentély pedig idegenek hatalmában van? 12Nézzétek szentélyünket: díszünket, dicsőségünket hogy kifosztották! A pogányok megszentségtelenítették. Az áldozat Modinban. 19Mattatiás válaszolt, és kemény hangon ezt mondta: „Ha a király hatalma alá tartozó minden nép hallgat is rá, s mindenki elhagyja is atyái hitét és eleget tesz is utasításainak, 20 én, a fiaim és a testvéreim atyáink szövetségéhez hűen fogunk élni. 27Azután Mattatiás hangosan felszólította a várost: „Akiben még van buzgalom a törvény iránt, és hűségesen kitart a szövetség mellett, az kövessen!”  >>>>>