Igazság80 Creative Commons License 2024.06.29 0 0 3366

Többször volt ez már téma,  nem tudom miért kell értetlenkedni.     A természeti és az ember által létrehozott hangjelenségek a  legtöbb esetben nem egyetlen hangból állnak ,   hanem hangpárokból illetve hanghármasokból.  

Éppen ezért lesz többhangos egy hangutánzó gyökérszó,  mivel a valóságban is párhuzamosan hallhatóak egymás mellett bizonyos hangpárok vagy akár hanghármasok.   Még egy 2024-es  fúróhasználat esetén is épp ezt fogjuk hallani hogy FRR-FRR    FORR-FURRR .   De a lényege az FRR-FRR ,  és aligha vitatható a FORgásértelme egy fúrónak.   A magánhangzó kicsit nehezebben értelmezhető halláskor,  de azért itt-ott az is megjelenik olykor a műveletünk közben,  na meg ki is kell tudnunk mondani a szót is.  Szóval mindenképp kell bele. 

De ugyanezt halljuk egy FoRRásba  jövő víznél is ami nem mellesleg egyúttal  FoRRgásba is kezd jönni.  Igen könnyű összepárosítani a hangjelenséget a forgómozgással,  mivel  gyakorta együtt járnak ezek.

A felsorolt F-R  vázú szavakat igen is a forgó mozgás,  illetve a hangutánzó FRR-FRRR hangjelenség közösíti. Nyilván egyénenként minden szó mást jelent,  de a fentiek összekapcsolják őket. 

FÜRDŐ :   Ez is FRR-FRR csak idézzük már fel ezt a jellegzetes pancsolós hangot.    Másrészt meg  a FORDUL  rokona,  csak gondoljunk már a  vízben úszkáló élőlényekre.  Szerintem ez annyira egyértelmű.   Ez a szó nem zuhanyzáskor keletkezett.))    Na meg még a vízbe FÚRÓDÓ  test is FÜR(Ö)DŐ ,  még így is kapcsolódónak látszik.  És értelme is van.

FARAG :  Mindenképp FOROG  valami,  vagy a penge  vagy a munkadarab.  Legegyszerűbb  ceruzafaragónál is forgatunk.   FÚR  szónak is rokona, ami meg eleve  FORgómozgás.  Régen FARAGÁCS is hívták a FORGÁCS embert,  gondolom  az azért eléggé egyértelmű hogy a FORGÁCS  szónak van némi köze a FORGÁS  dologhoz.  Mert forgómegmunkálás eredménye !  Ez a lényeg. 

Semmilyen ellentmondásba nem keveredtem,  én annyit állítottam hogy az F-R  dolog a forgásértelmű  gyökérszó.   A  többire nem állítottam ilyet, mindössze annyit hogy akár azokból is létrehozható  egy-egy esetben  rokonértelmű szó.  Különbség. 

A  G-R   GUR--GÖR  gyökszavát a guruló/gördülő testek GRR hangjához kötöm.  Szerintem ebből származott el a  KÖR  dolog is.   A SAR meg inkább nevezzük S-RR hogy jobban látszódjon,  az  meg egy  SÚRlódó/SURRanó hangjelenség sokszor.   SÜRgő ember hangja is lehet.   Vagy valaki fogjon egy SARLÓ  dolgot használja és füleljen közben.  Elég hamar  indokolt lesz a szókezdet.))    S-RR és S-RRR és S-RRR és SRR,  ezt fogjuk hallani épp "véletlen" .   Ja és ez SZÁROlÓ is ilyenkor,  persze a SZÁRaz SZÁR  hangja is ez az SZ-RRR féle  hangutánzó elem...

Előzmény: kitadimanta (3365)