Többször volt ez már téma, nem tudom miért kell értetlenkedni. A természeti és az ember által létrehozott hangjelenségek a legtöbb esetben nem egyetlen hangból állnak , hanem hangpárokból illetve hanghármasokból.
Éppen ezért lesz többhangos egy hangutánzó gyökérszó, mivel a valóságban is párhuzamosan hallhatóak egymás mellett bizonyos hangpárok vagy akár hanghármasok. Még egy 2024-es fúróhasználat esetén is épp ezt fogjuk hallani hogy FRR-FRR FORR-FURRR . De a lényege az FRR-FRR , és aligha vitatható a FORgásértelme egy fúrónak. A magánhangzó kicsit nehezebben értelmezhető halláskor, de azért itt-ott az is megjelenik olykor a műveletünk közben, na meg ki is kell tudnunk mondani a szót is. Szóval mindenképp kell bele.
De ugyanezt halljuk egy FoRRásba jövő víznél is ami nem mellesleg egyúttal FoRRgásba is kezd jönni. Igen könnyű összepárosítani a hangjelenséget a forgómozgással, mivel gyakorta együtt járnak ezek.
A felsorolt F-R vázú szavakat igen is a forgó mozgás, illetve a hangutánzó FRR-FRRR hangjelenség közösíti. Nyilván egyénenként minden szó mást jelent, de a fentiek összekapcsolják őket.
FÜRDŐ : Ez is FRR-FRR csak idézzük már fel ezt a jellegzetes pancsolós hangot. Másrészt meg a FORDUL rokona, csak gondoljunk már a vízben úszkáló élőlényekre. Szerintem ez annyira egyértelmű. Ez a szó nem zuhanyzáskor keletkezett.)) Na meg még a vízbe FÚRÓDÓ test is FÜR(Ö)DŐ , még így is kapcsolódónak látszik. És értelme is van.
FARAG : Mindenképp FOROG valami, vagy a penge vagy a munkadarab. Legegyszerűbb ceruzafaragónál is forgatunk. FÚR szónak is rokona, ami meg eleve FORgómozgás. Régen FARAGÁCS is hívták a FORGÁCS embert, gondolom az azért eléggé egyértelmű hogy a FORGÁCS szónak van némi köze a FORGÁS dologhoz. Mert forgómegmunkálás eredménye ! Ez a lényeg.
Semmilyen ellentmondásba nem keveredtem, én annyit állítottam hogy az F-R dolog a forgásértelmű gyökérszó. A többire nem állítottam ilyet, mindössze annyit hogy akár azokból is létrehozható egy-egy esetben rokonértelmű szó. Különbség.
A G-R GUR--GÖR gyökszavát a guruló/gördülő testek GRR hangjához kötöm. Szerintem ebből származott el a KÖR dolog is. A SAR meg inkább nevezzük S-RR hogy jobban látszódjon, az meg egy SÚRlódó/SURRanó hangjelenség sokszor. SÜRgő ember hangja is lehet. Vagy valaki fogjon egy SARLÓ dolgot használja és füleljen közben. Elég hamar indokolt lesz a szókezdet.)) S-RR és S-RRR és S-RRR és SRR, ezt fogjuk hallani épp "véletlen" . Ja és ez SZÁROlÓ is ilyenkor, persze a SZÁRaz SZÁR hangja is ez az SZ-RRR féle hangutánzó elem...