hát ebben az apróra vágott focipályagyepben brutál sok a nitrogén. kicsit megázik, nagyon tömény trágyaszaga lesz. a csalánnal ezt nem tudnám összehozni szerintem. szóval inkább attól félek, hogy megégetné a rózsákat a gyepből készült trágya. persze biztos hígítás kérdése. gondolom, hogy a N-P-K arány sem mellékes. de ja, ha nem túl sok, akkor biztos nem ártana. mindegy, egyelőre meglátom, hogy hogy reagálnak a csalánlére. jó lenne, ha már megérne, mert amióta érlelgetem, azóta nem nagyon köszön a szomszéd. :))))
amúgy egész jól növögetnek a rózsák. azon lepődtem meg, hogy az ágyásrózsák sokkal jobban, mint a fairy-k. pedig azokat ültettem a végén, nagyon későn, 20-30 centis friss hajtásokat vágtam le róluk, plusz a gyökerük is sokkal fejletlenebb volt, mint a fairy-ké. meg voltam győződve róla, hogy nem lesz belőlük semmi. valószínű, hogy abból adódik a különbség, hogy más talaj van alattuk. pedig azt hittem, hogy az lesz a rosszabb, mert szerkezet nélküli szarnak tűnt, míg a fairy-k alatt egy picikét agyagosabb van, és trágya is több jutott oda. úgyhogy a laza talajszerkezet úgy látszik, hogy minden egyéb tényezőt kiütött, könnyebben fejlődnek az ágyásrózsák gyökerei. nagy kár, hogy nem akarnak barackszínűek lenni. van bennük egy barack beütés, főleg fiatalon, de aztán átmennek full rózsaszínbe. így meg nem képeznek kontrasztot a háromféle rózsaszínből álló fairy ágyással. először úgy voltam vele, hogy jövőre kiszedem az egész sort (17 tő) és ültetek igazi apricot bordürét, mert ezek sajnos nem azok, de elengedtem, nem akarok már a fák körül ásni, féltem a gyökerüket. ez van. még az átoltás egy lehetőség, de sosem oltottam még rózsát, meg ha sikerülne is, később szívás lehet az alannyal, plusz örökös gyenge pont marad az oltási pont stb. az a félelmem viszont sajnos beigazolódott, hogy a fák közelébe (70-80 cm) ültetett példányok gyengébben muzsikálnak. az is igaz, hogy a fa gyökerei miatt ott nem ástam akkora gödröt...mindegy, azért nem vészesek még azok a példányok sem. még így is szebbek, mint azok, amiket ajándékba szétosztogattam. 3-4 helyen megnéztem őket, hát elég szomorú látvány volt, pedig a szebbekből ajándékoztam mindig. csak hát hiába mondtam, hogy rendesen fel kell lazítani a talajt, mulcs, öntözés. mindegyik helyen látszik, hogy kb. 20x20-as gödröket ástak, az egyik néni meg kb. 10 centire ültette el egymástól a két példányt. meg full árnyékba elültetik stb. pedig elmondtam, hogy hogy kéne, szerintem nem egy agysebészet elültetni egy rózsát, 3 dolgot kellett volna megjegyezni, de nem sikerült megugrani a feladatot. mindegy, nem akarom még ezen is aggasztani magamat.