kitadimanta Creative Commons License 2024.06.23 0 0 3312

"Lehet hogy az első témába vágó írás végén nem a legegyértelműbben fogalmaztam azt az utolsó mondatot. "

Hát valóban nem volt egyértelmű..

"A lényeg hogy  az ÚRSÁG/ORSZÁG  szavaink által  egyértelműen magyar nyelven   van meg az értelme egy  bizonyos sumernek titulált hangalaknak.   Tehát  egy magyar szóról beszélünk,  ami ráadásul a nyelvünk speciális ragozását viseli, ezt a SÁG/SÉG képzőt is.  "

Sumer nyelven éppúgy megvan az értelme... És a toldalékolás is éppúgy sumer, mint magyar.

"De ez biztos nem H-R  gyökerű eredetileg, mert akkor már az ÚR nálunk HÚR  lesz,"

Igen, erre én is rájöttem.

"URBARIUM  az nem jelent "megerősítettséget" ."

"urbárium – ‘a jobbágy kötelező szolgáltatásai’; ‘az ezeket megszabó oklevél’; ‘úrbéri földek telekkönyvi nyilvántartása’."

Azaz gyakorlatilag rendelet, előírás, mely megerősíti a kialakult gyakorlatot.

"Az URBAR az ÚRBÉR  összetett szavunk pontosan.  ÚR szó és a BÉR  szavakból."

Akkor miért nem ÚRBÉRium?

Az UR-BAR-ium szóból a BAR jelentése: tiszta, zsák, erszény, pénz, ágy, kifoszt.  Azaz pont ugyan az a jelentése, mint a BÉR-nek.

Tehát semmiképp nem latin szó, nyilván korábbi átvétel a latin nyelvben. A legkorábbi közös hangalak és jelentés a sumer nyelvben található.

Viszont nem lehet kideríteni, hogy akkoriban hogyan hangzott a "magyar" nyelvben.

A magukat magyar ősöktől származtatott ujgurok nyelvében pl. BIR alakban fordul elő...

"HARGITA :  Írtam hogy nálam az a legesélyesebb hogy a HARAG  szóhoz van köze."

A Hargita és a (T)Hargitaosz név nem tárgyalható külön-külön, hiszen igen kicsi a véletlenszerű egyezés esélye.

Thargitaosz - a szkíta eredetmonda szerint - az első ember volt, akit ősükként tiszteltek.

A fennmaradt két eredetmondában semmi nem utal haragos természetére, ellenben kiemeli NAGYságát, isteni származását, (Zeusz és Borysthenes)

"A HARag szó ugyanazon a HAR gyökön alapul, mint a többi HARsány hanghatás szava."

Természetesen, hiszen a harsány sem jelent mást, mint nagy hangú embert. A hanghatás pedig igencsak ERőteljes....

"Gyakran indulatokhoz köthető,"

Ez is természetes, mivel az indulat is ERőteljes kirohanás, Nagy energiát mozgósít (harc)

"hiszen HARGITA  a szkíta vezér mint HARag és háborús istenségként szerepel a görög írásokban,"

Hargitaosz nem háborús istenként , hanem az első szkíta emberként jelenik meg, és nagyságát az istenszülőknek köszönheti.

"De a horkák is hadurak voltak,"

A horka/harka méltóságcím, ami szintén az emberi nagyságot emeli ki.

Bárhonnan is nézzük, minden szempontból a nagyság jelentés lesz általános.  A harag, vagy bármely hangutánzó jelentés csak egy szűk körre igaz, de ott is a nagyság dominál.

Előzmény: Igazság80 (3309)