"Lehet hogy az első témába vágó írás végén nem a legegyértelműbben fogalmaztam azt az utolsó mondatot. "
Hát valóban nem volt egyértelmű..
"A lényeg hogy az ÚRSÁG/ORSZÁG szavaink által egyértelműen magyar nyelven van meg az értelme egy bizonyos sumernek titulált hangalaknak. Tehát egy magyar szóról beszélünk, ami ráadásul a nyelvünk speciális ragozását viseli, ezt a SÁG/SÉG képzőt is. "
Sumer nyelven éppúgy megvan az értelme... És a toldalékolás is éppúgy sumer, mint magyar.
"De ez biztos nem H-R gyökerű eredetileg, mert akkor már az ÚR nálunk HÚR lesz,"
Igen, erre én is rájöttem.
"URBARIUM az nem jelent "megerősítettséget" ."
"urbárium – ‘a jobbágy kötelező szolgáltatásai’; ‘az ezeket megszabó oklevél’; ‘úrbéri földek telekkönyvi nyilvántartása’."
Azaz gyakorlatilag rendelet, előírás, mely megerősíti a kialakult gyakorlatot.
"Az URBAR az ÚRBÉR összetett szavunk pontosan. ÚR szó és a BÉR szavakból."
Akkor miért nem ÚRBÉRium?
Az UR-BAR-ium szóból a BAR jelentése: tiszta, zsák, erszény, pénz, ágy, kifoszt. Azaz pont ugyan az a jelentése, mint a BÉR-nek.
Tehát semmiképp nem latin szó, nyilván korábbi átvétel a latin nyelvben. A legkorábbi közös hangalak és jelentés a sumer nyelvben található.
Viszont nem lehet kideríteni, hogy akkoriban hogyan hangzott a "magyar" nyelvben.
A magukat magyar ősöktől származtatott ujgurok nyelvében pl. BIR alakban fordul elő...
"HARGITA : Írtam hogy nálam az a legesélyesebb hogy a HARAG szóhoz van köze."
A Hargita és a (T)Hargitaosz név nem tárgyalható külön-külön, hiszen igen kicsi a véletlenszerű egyezés esélye.
Thargitaosz - a szkíta eredetmonda szerint - az első ember volt, akit ősükként tiszteltek.
A fennmaradt két eredetmondában semmi nem utal haragos természetére, ellenben kiemeli NAGYságát, isteni származását, (Zeusz és Borysthenes)
"A HARag szó ugyanazon a HAR gyökön alapul, mint a többi HARsány hanghatás szava."
Természetesen, hiszen a harsány sem jelent mást, mint nagy hangú embert. A hanghatás pedig igencsak ERőteljes....
"Gyakran indulatokhoz köthető,"
Ez is természetes, mivel az indulat is ERőteljes kirohanás, Nagy energiát mozgósít (harc)
"hiszen HARGITA a szkíta vezér mint HARag és háborús istenségként szerepel a görög írásokban,"
Hargitaosz nem háborús istenként , hanem az első szkíta emberként jelenik meg, és nagyságát az istenszülőknek köszönheti.
"De a horkák is hadurak voltak,"
A horka/harka méltóságcím, ami szintén az emberi nagyságot emeli ki.
Bárhonnan is nézzük, minden szempontból a nagyság jelentés lesz általános. A harag, vagy bármely hangutánzó jelentés csak egy szűk körre igaz, de ott is a nagyság dominál.